Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) διόρισε την Dr Pamela Rendi-Wagner ως την επόμενη διευθύντρια του ECDC για μια πενταετή θητεία (2024-2029).

«Με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ECDC πρότεινε τη Δρ Pamela Rendi-Wagner ως την επόμενη Διευθύντρια του ECDC. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι η εμπειρία, το όραμα και τα σχέδιά της θα εξυπηρετήσουν καλά το Κέντρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανυπομονούμε για την επικείμενη ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο», δήλωσε η Anni Virolainen-Julkunen, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ECDC. «Εξ ονόματος του διοικητικού συμβουλίου, θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μας στη Δρ Andrea Ammon για την εξαιρετική εργασία που έχει επιτελέσει ως διευθύντρια του ECDC. Ευχόμαστε στην Andrea τα καλύτερα καθώς συνταξιοδοτείται τον Ιούνιο του 2024».

Η Δρ Pamela Rendi-Wagner μίλησε στο προσωπικό του ECDC μετά την ψηφοφορία και δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή και ευγνωμοσύνη για το Διοικητικό Συμβούλιο που μου εμπιστεύτηκε το ρόλο της Διευθύντριας του ECDC. Ανυπομονώ να αναλάβω τη θέση μετά την ακρόαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου είχε μία ψήφο και ο υποψήφιος απαιτούσε την υποστήριξη των δύο τρίτων του συνόλου των μελών που ψήφιζαν. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν με μυστική ψηφοφορία. Το διοικητικό συμβούλιο του ECDC αποτελείται από ένα μέλος που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος, δύο μέλη που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τρία μέλη που εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλα με δικαίωμα ψήφου. Πριν από τον διορισμό της, η Δρ Pamela Rendi-Wagner θα κληθεί να προβεί σε δήλωση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να απαντήσει στις ερωτήσεις των μελών του.

Ποια είναι η νέα διευθύντρια του ECDC

Η Δρ Pamela Rendi-Wagner, γεννημένη το 1971 στη Βιέννη, είναι γιατρός, πρώην ερευνήτρια και πολιτικός στον τομέα της υγείας, η οποία αποφοίτησε το 1996 από την Ιατρική Σχολή της Βιέννης. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και απέκτησε κλινική εξειδίκευση στην τροπική ιατρική.

Ο κύριος τομέας της έρευνάς της στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης ήταν η επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων, η πρόληψη μέσω των εμβολίων και η ταξιδιωτική ιατρική. Επιπλέον, δημιούργησε ένα εθνικό επιδημιολογικό δίκτυο για την επιτήρηση των μολυσματικών ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό. Από το 2008 έως το 2011, η κυρία Rendi-Wagner εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, εστιάζοντας στην επιδημιολογία της Bordatella pertussis στον ισραηλινό πληθυσμό. Εκεί, ήταν επίσης μέλος του του ερευνητικού φόρουμ Tiberio Swartz για την επιδημιολογία των λοιμωδών νοσημάτων και του Βιοασφάλειας, Τελ Αβίβ, Ισραήλ.

Το 2011, διορίστηκε Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Διευθύνουσα Ιατρική Λειτουργός στο Υπουργείο Υγείας της Αυστρίας. Ήταν υπεύθυνη για την ετοιμότητα σε περίπτωση πανδημίας και για ζητήματα υγειονομικών κρίσεων. Το 2017, η κυρία Rendi-Wagner διορίστηκε υπουργός Υγείας και Γυναικείων Υποθέσεων. Ως υπουργός υιοθέτησε μια μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και εισήγαγε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στην Αυστρία. Από το 2018 έως το 2023, ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ – Χειρουργεία: Τραγική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Τα δύο νοσοκομεία με αναμονή άνω των 12 μηνών

Ομοσπονδία Παιδιάτρων: Έκκληση στο υπουργείο Υγείας για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση της ιλαράς

Ιός Δυτικού Νείλου: 67 θάνατοι σε 9 χώρες της Ευρώπης – Πόσοι σημειώθηκαν στην Ελλάδα