Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του διοικητή του Νοσοκομείου Κοζάνης, του αντιπεριφερειάρχη Υγείας και γιατρών σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές για το θέμα της αναστολής όλων των τακτικών χειρουργείων στο Μαμάτσειο νοσοκομείο, λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων, οργάνωσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης.

Από την 1η Φεβρουαρίου που το νοσοκομείο Κοζάνης διαθέτει μόνο δύο αναισθησιολόγους, δεν πραγματοποιείται κανένα προγραμματισμένο τακτικό χειρουργείο σε περιστατικά του χειρουργικού αλλά και άλλων τομέων (ΩΡΛ, οφθαλμολογικά, ορθοπεδικά και γυναικολογικά περιστατικά). Όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών και Κέντρων Υγείας Δυτ. Μακεδονίας Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, θα έπρεπε έως σήμερα (15 Φεβρουαρίου) «να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 30 τακτικά χειρουργεία σε περιστατικά του χειρουργικού τομέα, γεγονός που δεν συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων».

Προκειμένου να ξεκινήσουν να γίνονται τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο, οι ενέργειες της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, νεφρολόγο Αναστάσιο Φούντογλου, εστιάζονται σε δύο σημεία: «στη συνεργασία ενός ιδιώτη αναισθησιολόγου από την Κοζάνη, που προσφέρει ήδη υπηρεσίες στο δημόσιο νοσοκομείο της Βέροιας και στην εσωτερική μεταφορά, για δέκα ημέρες τον μήνα, ενός αναισθησιολόγου από τους τρεις που διαθέτει το νοσοκομείο Γρεβενών».

Εξάλλου, σε προγραμματισμένη συνάντηση της Περιφέρειας, το επόμενο δεκαήμερο, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ. Φούντογλου εξήγησε ότι «θα ζητήσουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε ως Περιφέρεια, με όλους του ενδιαφερόμενους φορείς, έναν περιφερειακό χάρτη υγείας, που θα προσφέρει διέξοδο στο συνεχές πρόβλημα ελλείψεως ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας».

Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Σιόλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε πως «το αμέσως προσεχές διάστημα, το νοσοκομείο Κοζάνης θα προχωρήσει στην προκήρυξη δύο μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων προκειμένου να δοθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρης Τσαεβεκίδης τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος, αν και δεν έχει διοικητική αρμοδιότητα, εντούτοις «θα συμβάλλουμε όπως μπορούμε καλώντας τους συναδέλφους γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες, καλύπτοντας το εφημεριακό πρόγραμμα του νοσοκομείου Κοζάνης και όπου άλλου χρειάζεται».

Το πρόβλημα στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης δημιουργήθηκε, όταν ένας από τους τρεις αναισθησιολόγους -συνταξιούχος στρατιωτικός γιατρός που τα τελευταία δυο χρόνια προσέφερε με σύμβαση τις υπηρεσίες του, σταμάτησε τη συνεργασία του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγοι, μετά το δεκαπενθήμερο πρόγραμμα εφημεριών έκαστος σε ΤΠΕ, κλινικές κ.λπ. να μην μπορούν να καλύψουν και την καθημερινή λειτουργία των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου.