Αλλαγές στη διαδικασία μεταφοράς ασθενών στο πλαίσιο της διαδικασίας ακούσιας νοσηλείας περιλαμβάνει η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, η οποία αποστέλλεται στις ΥΠΕ και στην Αστυνομία, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τη διαδικασία αναλαμβάνει εφημερεύων ψυχίατρος.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που εισάγονται σε ψυχιατρικά τμήματα, κατόπιν έκδοσης εισαγγελικών εντολών – αναγκαστικής εξέτασης, αναζητούνται και προσάγονται συνοδεία αστυνομικών υπαλλήλων.

Με στόχο τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσαγομένων, αλλά και την αξιοποίηση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, οι παραλήπτες της εγκυκλίου παρακαλούνται για τα ακόλουθα:

  • Ο εφημερεύων ψυχίατρος καλείται προς παραλαβή του περιστατικού, το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις.
  • Ο αστυνομικός υπάλληλος αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας.
  • Οποιαδήποτε μετακίνηση του περιστατικού εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής γίνεται με δικά της μέσα και ευθύνη.