Την ανάγκη για την πλήρη κάλυψη των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στην με αρ. πρωτ. 59/23-01-2024 επιστολή της προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, κα. Βασιλική – Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, έπειτα από την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Ομοσπονδίας και της Προέδρου της Επιτροπής.

Αξιολογώντας τα ποσοστά επιπολασμού της νόσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τα οποία ζητά και λαμβάνει, κάθε χρόνο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, παρατηρείται μια δυσανάλογη αύξηση του ποσοστού εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, που ξεπερνά το 8% για το έτος 2023 (αρ. πασχόντων με Διαβήτη τύπου 2 για το 2023: 1.185.734 έναντι 1.082.027 το 2022), εγείροντας ερωτήματα όπως:

«Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί, πράγματι, σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ή μήπως είναι ψευδείς διαγνώσεις για να αποφευχθεί η εξολοκλήρου αγορά των φαρμάκων GLP-1 αναλόγων, τα οποία έχουν υψηλό κόστος και ανάμεσα στις ευεργετικές τους ικανότητες είναι και η απώλεια του σωματικού βάρους;».

Στην επιστολή της, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ τονίζει την επιτακτική ανάγκη για πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, με τα φάρμακα που χρειάζονται για τη διατήρηση του βελτιωμένου επιπέδου ζωής τους και δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων για την υλοποίηση αυτής της ανάγκης.

Μάλιστα, κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση και για την αποφυγή υπερσυνταγογράφησης ή έκδοσης ψευδών συνταγογραφήσεων, που έχουν ως αποτέλεσμα –μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για τη συνταγογράφησή τους. Αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως :

  • Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
  • Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI)
  • Πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, θα διασφαλιστεί η χορήγηση των φαρμάκων αυτών μόνο στους πάσχοντες που τα έχουν πραγματικά ανάγκη, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη βέλτιστη πρόσβασή τους σε αυτά.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κοτανίδου: Πολύ βαριά και επιθετική η γρίπη – Πιο ήπια τα πράγματα για τον κορωνοϊό

Θα ξεμείνουμε από φάρμακα; Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο φαρμακείων – φαρμακαποθηκών