Την απουσία κλιμακίων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τη διενέργεια ταχέων διαγνωστικών ελέγχων στον απόηχο της τεράστιας κυκλοφορίας του κορωνοϊού καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Μάλιστα, δημοσιεύει φωτογραφία που αποτυπώνει τις μεγάλες ουρές αναμονής έξω από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

«Ο κορωνοϊός καλπάζει στην κοινότητα. Σήμερα Αργία. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη κατεβάζει ρολά. Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ άφαντα. Δεν επιτρέπεται στις ΚΟΜΥ να εργάζονται αργίες προκειμένου να μην πληρώνει ο ΕΟΔΥ τα ψίχουλα των πρόσθετων αμοιβών στους εργαζόμενους. Ποιός κάνει ιχνηλάτηση του κορωνοϊού στη κοινότητα; Κανένας», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού έχουν ως μοναδική επιλογή την επίσκεψη στα λίγα, εφημερεύοντα φαρμακεία.

«Περιμένουν στη σειρά δεκάδες άτομα για να κάνουν το τεστ κορωνοϊού», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, παραθέτοντας μια φωτογραφία που δείχνει την αναμονή πολιτών έξω από φαρμακείο της Περιφέρειας. «Στην Αττική, Θεσσαλονίκη τα ίδια και χειρότερα. Περιμένουν με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα ώρες στο δρόμο έξω απο τα φαρμακεία», τονίζει, και προσθέτει:

«Η άλλη και μοναδική εναλλακτική επιλογή που έχουν οι πολίτες είναι να πάνε σε εφημερεύοντα νοσοκομεία. Γι’ αυτό στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της χώρας, ειδικά σε Αττική, Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα της περιφέρειας γίνεται πανικός στα επείγοντα. Σε κάθε εφημερεία εξετάζονται πάνω από 200 ασθενείς με ιώσεις, ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού. Τα μεγάλα νοσοκομεία τα επισκέπτονται για εξέταση στα επείγοντα συνολικά πάνω από 1.000 ασθενείς με μεγάλη ευθύνη του ΕΟΔΥ που έπαψε να κάνει ιχνηλάτηση στη κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζονται περισσότερες από 10 ώρες αναμονή στα Επείγοντα των νοσοκομείων για εξέταση. «Οι ασθενείς με κορωνοϊό που προσέρχονται στα επείγοντα αυξάνονται συνεχώς από εφημερία σε εφημερία. Επίσης αυξάνονται οι ασθενείς με γρίπη και άλλες ιώσεις. Οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές είναι γεμάτες ασφυκτικά. Νοσηλεύονται ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα σε επεμβατικές κλινικές με μέγιστο κίνδυνο αύξησης του δείκτη των νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Ο κ. Γιαννάκος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό δεν έχουν τη βαρύτητα των προηγούμενων χρόνων. Στην πλειονότητά τους εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και σε τρεις ή τέσσερις ημέρες λαμβάνουν εξιτήριο.