Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων μετά τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού και ιώσεων που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που τοποθετήθηκε τόσο για το θέμα του εμβολιασμού όσο και για το ενδεχόμενο  υποχρεωτικότητας της μάσκας σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός.

«Οι επιστήμονες κατέληξαν στη σημερινή τους συνεδρίαση, σε μία σειρά από συστάσεις, τις οποίες θα δημοσιοποιήσει αύριο ο ΕΟΔΥ με δελτίο τύπου» δήλωσε η κ.Αγαπηδάκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Επεσήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας συνωστισμός στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξαιτίας του ότι τα παιδιατρικά ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων είναι κλειστά λόγω των εορτών.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν παρατηρείται πίεση στους σκληρούς δείκτες του ΕΣΥ.

Όπως είπε όσοι είναι άνω των 60 ή έχουν χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους. Τόνισε ότι από τους 160.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει, πάνω από το 80%, αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, ποσοστό το οποίο θα πρέπει ωστόσο να αυξηθεί.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας και πάλι της μάσκας π.χ. στα ΜΜΜ, η κ.Αγαπηδάκη ανέφερε ότι η υποχρεωτικότητα ήταν ένα ύστατο μέτρο την περίοδο έξαρσης του ιού, έχει πλέον λήξει, κατά συνέπεια δεν θεωρείται βάσιμη η επιστροφή της.

«Δεν θα χρειαστεί καμία υποχρεωτικότητα και ούτε καμία χώρα από τις οποίες βιώνουν τώρα ένα αυξημένο κύμα του κορωνοϊού ή της γρίπης, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ένα τέτοιο μέτρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 1.600 στα νοσοκομεία

Οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο χθες, Τετάρτη. Ειδικότερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία 306 άτομα με κορωνοϊό και ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει ξεπεράσει τους 1.600.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, από το Σάββατο, 23/12, έως και χθες, 27/12, καταγράφηκαν συνολικά 1.168 νέες εισαγωγές, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ βρίσκεται προ πίεσης, ειδικά εάν υπολογίσει κανείς ότι την…ανιούσα παίρνουν τόσο η γρίπη όσο οι χειμωνιάτικες λοιμώξεις. Επιπλέον, οι αριθμοί εισαγωγών και νοσηλειών δείχνουν τη δυναμική μετάδοσης και κάνουν εμφανές ότι η covid-19 κυκλοφορεί έντονα στην κοινότητα.

Μικρός ο αριθμός των εμβολιασμένων

Και ενώ η κυκλοφορία του κορωνοϊού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και τις 22/12, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBB πραγματοποιήθηκαν 159.574 εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί μόλις 8.329 μελλοντικά ραντεβού.
Πιο αναλυτικά, οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 159.332 εμβολιασμοί. Εξ ’αυτών, το 79,9% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών (127.515).

• Πολίτες 5-11 ετών: 222 εμβολιασμοί.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί.

Τα μελλοντικά ραντεβού έχουν ως εξής:

• Πολίτες 12 και άνω: 6.458 ραντεβού.

• Πολίτες 5-11 ετών: 18 ραντεβού.

• Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 1 ραντεβού.

Εξίσου σημαντική για τη διαχείριση της τεράστιας διασποράς του κορωνοϊού είναι η τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας. Οι ειδικοί συστήνουν τη διενέργεια self test πριν από συγκεντρώσεις, όπως είναι τα γιορτινά τραπέζια, ειδικά εάν σε αυτά συμμετέχουν άνθρωποι ευάλωτοι να νοσήσουν βαριά. Επιπλέον, συμβουλεύουν όσους παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (συνάχι, πονόλαιμο και πυρετό) να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετάσχουν ηλικιωμένοι. Στους υπερηλίκους συστήνεται η χρήση μάσκας όταν βγαίνουν από το σπίτι για να κάνουν ψώνια ή να βρεθούν με άλλους.