Σκληρή κριτική άσκησε στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κ. Ηλίας Σιώρας.

Κατά την εκτίμησή του, ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, έδωσε στίγμα όχι για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών αλλά για το επενδυτικό-αναπτυξιακό κομμάτι του χώρου της υγείας, στέλνοντας μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους ότι η Ελλάδα είναι πόλος επενδύσεων.

Οι συμπράξεις ΕΣΥ και ιδιωτικού τομέα αποτελούν κόκκινη γραμμή για τον πρόεδρο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ο οποίος επισημαίνει την «αρνητική εμπειρία που έχουν ήδη οι 10.000.000 ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από τις συμβάσεις με ιδιώτες, και η οποία ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο με το μαχαίρι στο λαιμό που έβαλαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για στελέχωση των ΜΕΘ με προσωπικό, κατά απόλυτη προτεραιότητα επισημαίνει πως «στην ουσία αυτό που ειπώθηκε είναι ότι κριτήριο και όριο θα είναι η κάλυψη μόνο ακραίων περιπτώσεων και μάλιστα όχι με μόνιμο προσωπικό, αλλά με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης με ημερομηνία λήξης σε 2-3 χρόνια. Την ίδια στιγμή τα οργανικά κενά στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 (20.000 μόνιμοι νοσηλευτές και 7.000 μόνιμοι γιατροί) ακόμη και με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που απέχουν έτη φωτός από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Τέλος, την αντίθεση του διατυπώνει ο κ. Σιώρας και σε ό,τι αφορά την επανάσταση στην πρόληψη, στον βαθμό που αυτή θα περνά μέσα και από ιδιωτικές δομές.