Τις διαχρονικές ελλείψεις σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για παιδιά επανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού που σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν θετικό σε στρεπτόκοκκο.

«Πέρυσι το χειμώνα αναδείξαμε το μείζον διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ στα νοσοκομεία της χώρας. Ευτυχώς δεν έχουμε δει ακόμα διασωληνωμένα παιδιά εκτός ΜΕΘ. Έχουμε όμως τακτικότατες διακομιδές παιδιών σε σοβαρή κατάσταση σε μεγάλες αποστάσεις», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα νοσοκομεία της χώρας λειτουργούν συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, αριθμός που είναι ο ίδιος με πέρυσι. «Σε μεγάλες περιφέρειες είναι μηδενικές ή ανεπαρκείς και έτσι έχουμε συχνές διακομιδές διασωληνωμένων παιδιών».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και οι οποίες είναι πάντα γεμάτες. «Διασωληνωμένα παιδιά από Έβρο, άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, από Θεσσαλία, από Ήπειρο διακομίζονται στην Αττική ή την Πάτρα. Η Ήπειρος δεν έχει καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων», λέει ο κ. Γιαννάκος.

Τη λύση στο πρόβλημα έλλειψης κλινών ΜΕΘ για παιδιά σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να δώσει το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Το νέο νοσοκομείο που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025 έχει σχεδιαστεί προκειμένου να παρέχει ένα ασφαλές και αισιόδοξο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου τα παιδιά και οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός ολοκληρωμένου δικτύου κλινικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

Δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τα κρεβάτια Εντατικής για παιδιά, ο κ. Γιαννάκος προσθέτει ότι ούτε η Θεσσαλία έχει σήμερα κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Υπάρχει, ωστόσο, σχεδιασμός για λειτουργία επτά κλινών στο Πανεπιστημιακό Λάρισας.

Καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων δεν έχουν, επίσης, η Ανατολική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα αν και είναι κοντά στην Αττική, τα νησιά εκτός της Κρήτης.

Συνολικά σήμερα λειτουργούν: 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 κλίνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, 6 κλίνες στο ΠΑΓΝΗ και 30 κλίνες ΜΕΘ Παίδων στην Αττική. Αυτές κατανέμονται ως εξής: 10 κλίνες στο Παίδων «Η Αγία Σοφία», 8 στο Αγλαΐα Κυριακού, 6 στο Παίδων Πεντέλης και 6 στο νοσοκομείο «Αττικόν».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θεραπευτικά αγροκτήματα: Ο νέος τόπος για τα προγράμματα απεξάρτησης του Υπουργείου Υγείας

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Στο μικροσκόπιο τα χειρουργεία – Τι αποκαλύπτουν οι ψηφιακοί έλεγχοι

Ελληνική μελέτη με συμμετοχή Τσιόδρα εντοπίζει αλλοιώσεις τραχήλου μήτρας από ΣΜΝ