Με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή για τον «Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024».

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση για τις εφημερίες στο ΕΣΥ ενώ σημείωσε ότι άμεσα θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. «Θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός σχετικά με τις αλλαγές στον τομέα της υγείας.

Οι αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και για εφημερίες ΕΣΥ

«Μέσα στον Ιανουάριο 660 χιλ δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια.

Εμείς λοιπόν εκτός από τις οριζόντιες αυξήσεις κάνουμε και στοχευμένες σε υπαλλήλους με διευθυντικές θέσεις. Άξιοι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πρόσθετη υποστήριξη όταν αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις. Αυξήσεις 3% θα δουν 2 εκατ συνταξιούχοι και όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας που έχει ανάγκη για συγκεκριμένες δεξιότητες θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημα τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους.

Ο κατώτατος μισθός έχει μεγαλύτερη αύξηση από εκείνη που υποσχεθήκαμε το 2019 και την άντεξε η αγορά

Επιστρέψτε μου σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα πρωτοβουλία: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών.

Για να είμαστε ειλικρινείς τα χρήματα αυτά είναι χρήματα του λαού και πρέπει να υπηρετούν την υγεία του και να μην χάνονται σε διαδρόμους υπερσυνταγογράφησης και διαγνωστικών εξετάσεων γι αυτό θα αυξηθούν και οι έλεγχοι

Έχω δεσμευτεί στον Υπουργό Υγείας ότι οποιαδήποτε πρόσθετη εξοικονόμηση που θα δρομολογηθεί από δράσεις του Υγείας θα παραμείνει στον προϋπολογισμό του Υγείας για πρόσθετη στήριξη των μισθών του προσωπικού υγείας».

Πόσο κερδίζουν οι γιατροί με την αύξηση 20% στις υπερωρίες

Μια αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ συνεπάγεται στο ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, ένας επιμελητής β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.

Την ίδια ώρα, ένας συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαράαπό τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης με το νέο έτος αυξάνεται με επιπλέον κόστος 20 εκατ. ευρώ και κατά μέσο όρο τριπλασιάζεται το κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές των ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν στοχευμένες αυξήσεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως η εσωτερική παθολογία, η αναισθησιολογία, η ακτινολογία και η νεφρολογία, για την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία συγκεκριμένων περιοχών της νησιωτικής, ορεινής, αλλά και όχι μόνο χώρας, όπως η Κως, η Ξάνθη και η Λέρος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας επανασχεδιάζει το πλαίσιο των κινήτρων, οικονομικών και μη, παραμονής και προσέλκυσης ιατρών κλάδου ΕΣΥ, καθώς και των περιοχών, για τις οποίες θα προβλέπονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μεταβλητές.

Στόχος είναι να καταστεί το πλαίσιο των κινήτρων πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό και να επιτύχει κατά τον μέγιστο δυνατό βαθμό την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλης της χώρας.

Σημειώνεται ότι η αύξηση κατά 20% στο πλαφόν συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ τον μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε χρονική περίοδο ενός έτους, τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 αντίστοιχα.

Το σύνολο της αμοιβής σήμερα κοστίζει 208,3 εκατ. ευρώ στο κράτος, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.