Σε λιγότερο από δύο μήνες από την ψήφιση του νόμου για δημιουργία εξειδικευμένων Μονάδων εγκεφαλικών σε 18 νοσοκομεία της χώρας, η πρώτη είναι έτοιμη να ανοίξει. Πρόκειται για τη Μονάδα του νοσοκομείου «Αττικόν» που θα λειτουργεί από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου.

Με τάχιστες διαδικασίες από τη διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, τοποθετήθηκε τόσο ο κατάλληλος εξοπλισμός όσο και το προσωπικό και ετοιμάστηκε η πρώτη ειδική για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας σε χώρο της ΜΕΘ που προηγουμένως λειτουργούσε για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Η μονάδα διαθέτει έξι κλίνες και έχει ως σκοπό την παροχή ολιστικής φροντίδας για την αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και μετά από αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Αυτό σημαίνει ότι 14.000 άτομα αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ ετησίως και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει.

Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο της Μονάδας εγκεφαλικών στο «Αττικόν», Καθηγητή νευρολογίας του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νευρολογίας, Γεώργιο Τσιβγούλη, οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας στη χώρα μας αναμένεται να ελαττώσουν τη θνητότητα των εγκεφαλικών κατά 5% και την υπολειμματική αναπηρία κατά 17%. Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση κατά 20% του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης.

Για τις ανάγκες λειτουργίας της 1ης Μονάδας εγκεφαλικών στο Αττικόν τοποθετήθηκαν δέκα νοσηλεύτριες, μετά από ανακατανομή των θέσεων στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, οι οποίες έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση. Παράλληλα, εκπαιδεύτηκαν και οι φυσικοθεραπευτές του νοσοκομείου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό αφορά στην κίνηση των ασθενών.

«Λάβαμε επιπλέον χρηματοδότηση και εξοπλίσαμε τη Μονάδα με μηχάνημα νευρο-υπερηχογραφίας, καθώς και συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης κάτω άκρων. Οι ασθενείς θα παρακολουθούνται με προηγμένα συστήματα monitoring και τηλεμετριών», αναφέρει στο ygeiamou.gr ο κ. Τσιβγούλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι έως σήμερα οι ασθενείς με εγκεφαλικό νοσηλεύονταν σε νευρολογικές ή παθολογικές κλινικές, μαζί με άλλα περιστατικά.

Εξοπλισμός της Μονάδας Εγκεφαλικών του νοσοκομείου «Αττικόν»

«Η προηγμένη αυτή παρέμβαση απουσίαζε από το πλέγμα υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ. Αυτή η Μονάδα εμπλουτίζει τις προηγμένες υπηρεσίες που προσφέρει ήδη το Αττικόν, ένα νοσοκομείο με το 99% των ιατρικών ειδικοτήτων. Εμείς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν», Σπύρος Αποστολόπουλος, κάνοντας λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας στη διαχείριση των χρόνιων ασθενών και τονίζοντας ότι η πρώτη εξειδικευμένη για τα εγκεφαλικά Μονάδα θα έχει θετικό πρόσημο στην κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα του Αττικού το επόμενο διάστημα θα στελεχωθεί επιπλέον με έναν επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας με εστίαση στα αγγειακά εγκεφαλικά – στο πλαίσιο των θέσεων επίκουρων καθηγητών που «ανοίγουν» τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας – καθώς και έναν επιμελητή Β’ με εξειδίκευση στα εγκεφαλικά. Σε άμεση λειτουργία αναμένεται να τεθεί αντίστοιχη Μονάδα για εγκεφαλικά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης.

Η Μονάδα Εγκεφαλικών στο εσωτερικό της