*Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ παρουσίασε απόψε από το Ηράκλειο Κρήτης ο Νίκος Ανδρουλάκης εστιάζοντας στην ανάγκη να γίνουν οκτώ μεγάλες αλλαγές άμεσα στον κρίσιμο τομέα.

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που να καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία και τις αξίες της παράταξης μας. Για εμάς, είναι η ώρα της αναγέννησης του ΕΣΥ. Είναι εθνική ανάγκη πλέον», τόνισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κάνοντας επίθεση την κυβέρνηση για το μοντέλο πολιτικής που ακολουθεί όσον αφορά στη δημόσια υγεία.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαν να είναι καινούργια κυβέρνηση που μόλις παρέλαβε. Είναι όμως στην εξουσία 5 χρόνια τώρα και η σημερινή κατάσταση είναι μονάχα δική της ευθύνη», υποστήριξε και εξαπέλυσε πυρά στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου:

«Είδαμε τον υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη μαζί με την κυρία Αγαπηδάκη. Απέπεμψαν τον Διοικητή, που οι προκάτοχοί τους είχαν διορίσει, ως τον υπεύθυνο για τις τεράστιες λίστες στα χειρουργεία. Λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε και ο αντικαταστάτης του γιατί έπρεπε να μεταβεί στο Ρέθυμνο να καλύψει την εφημερία του Γενικού Νοσοκομείου.

Η απομάκρυνση διοικητών νοσοκομείων έχει γίνει… ρουτίνα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που θεωρεί έτσι πως αποποιείται των ευθυνών που την βαραίνουν. Απομακρύνθηκε η διοίκηση και στο μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου όπου βρέφη και ασθενείς νοσηλεύονταν στο κρύο χωρίς θέρμανση».

Σύμφωνα δε με τον κ. Ανδρουλάκη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που έχει να κάνει και με τους εκλογικούς κύκλους είναι «να μην προκηρύσσει θέσεις μονίμων, αλλά να καλύπτει τα κενά με επικουρικούς και με εργαζομένους με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή παρατάσεις, πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα την υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων».