Η προτεραιότητα που δίνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην καθημερινή πρόσβαση των πολιτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες απομακρύνσεις διοικήσεων δημόσιων νοσοκομείων. Εδώ και σχεδόν τρεις μήνες έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με όλες τις αποφάσεις να κατευθύνονται από δυσλειτουργίες στη θεραπεία, την ασφάλεια και τις συνθήκες παραμονής των ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μόλις αντιληφθεί αδράνεια στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων, προχωρά σε άμεση παύση της διοίκησης, δείχνοντας εμπράκτως ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αδιαφορίας, όπως ο ίδιος έχει τονίσει.

«Όταν ορκίστηκα υπουργός Υγείας κάναμε μία τηλεδιάσκεψη και κατέστησα σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ευθύνη για ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων του νοσοκομείου αλλά και των ασθενών», σημείωσε σε μία από τις συνεντεύξεις του σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Στο «τιμόνι» των δημόσιων νοσοκομείων, άλλωστε, έρχονται το 2024 νέες διοικήσεις μέσω ενός συστήματος που βάζει τέλος στην επιλογή διοικητών με κομματικά κριτήρια.

Πρώτη κατά σειρά απομάκρυνση διοικητή, με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, ήταν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», μετά από αναβολή μίας προγραμματισμένης χημειοθεραπείας. Αυτή προέκυψε από διαχειριστική αστοχία της διοίκησης του νοσοκομείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό γεγονός που επέβαλε την απόφαση του Υπουργού Υγείας. Ακολούθησαν χειρισμοί που ενόχλησαν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Επίσης, το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και οι ελεγκτές έχουν διαπιστώσει και αποτυπώσει σε πορίσματα απευθείας αναθέσεις, καθώς και υπερβάσεις σε αγορές και προμήθειες, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες.

Περίπου ένα μήνα μετά, οι πρωτοφανείς εικόνες ξηλωμένων ταβανιών, τοίχων, βρώμικων τουαλετών από την Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Αγία Όλγα» που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τηλεοπτικό ρεπορτάζ, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Υπουργού Υγείας, με αποτέλεσμα να παύσει από τα καθήκοντά τους τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας με αφορμή την παύση της διοίκησης του «Αγία Όλγα».

Διευκόλυνση στην αποκατάσταση ζημιών

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το «ελεύθερο» στις διοικήσεις τω νοσοκομείων ώστε να διευκολύνονται στη διαχείριση προβλημάτων της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, δε χρειάζονται χρονοβόροι διαγωνισμοί για πολλές αποκαταστάσεις ζημιών. Επίσης, έως ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό οι διαδικασίες ώστε να χορηγηθεί στα νοσοκομεία είναι ταχείες.

Τρίτο στη σειρά νοσοκομείο στο οποίο η διοίκηση είδε την…πόρτα της εξόδου είναι το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στην Κρήτη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης το επισκέφτηκε στα μέσα Οκτωβρίου και μία ημέρα μετά ανακοίνωσε την παύση από τα καθήκοντά του διοικητή και της αναπληρώτριας διοικήτριας. Το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο της τοπικής ειδησεογραφίας, μεταξύ άλλων λόγω «αρρυθμιών» στην ομαλή λειτουργία των χειρουργείων.

Για την αποκατάσταση του προβλήματος προχώρησε η τοποθέτηση ιδιωτών αναισθησιολόγων, αναμένεται η άμεση τοποθέτηση νοσηλευτών και προσλήψεις ιατρικού προσωπικού. Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τη «μη αποδεκτή κατάσταση».

Το πιο πρόσφατο γεγονός ήταν το χθεσινό, με την απομάκρυνση της διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Σύμφωνα με πληροφορίες, για περίπου 10 ημέρες υπήρχε βλάβη στο σύστημα θέρμανσης χωρίς να υπάρξει καμία μέριμνα για την αποκατάστασή της. Πριν τρεις ημέρες, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και μαιευτηρίου προχώρησε στην καταγγελία ότι εδώ και ημέρες το κεντρικό κτίριο Α είναι χωρίς θέρμανση, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά. «Το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης λόγω παλαιότητας έσκασε με το που πήγαν να το βάλουν σε λειτουργία», ανέφερε η ανακοίνωση του Σωματείου.

Πότε θα αντικατασταθούν οι διοικήσεις

Έως τα Χριστούγεννα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τους νέους διοικητές των νοσοκομείων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο αλλάζει ο τρόπος επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.

Οι νέες διαδικασίες αφορούν σε περίπου 600 θέσεις για οργανισμούς εθνικής εμβέλειας, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. «Θα γίνουν κρίσεις σε όλες και μάλιστα ετοιμαζόμαστε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη αμέσως, για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι η πρώτη, η οποία θα αφορά 160 θέσεις. Θα βγει η προκήρυξη και εν συνεχεία θα υπάρχουν οι προθεσμίες», σημείωσε η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Η αξιοκρατία του νέου συστήματος εξασφαλίζεται με την εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή. Αναφερομένη στα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι, η αρμόδια Υπουργός ανέφερε πως για να γίνει κάποιος διοικητής νοσοκομείου θα πρέπει πλέον με τα νέα κριτήρια να έχει συναφές πτυχίο, συναφή εργασιακή εμπειρία, γνώση ξένων γλωσσών. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι θα περάσουν από τεστ δεξιοτήτων, δηλαδή παραγωγικού συλλογισμού και επαγωγικού συλλογισμού. «Μόνο οι 15 πρώτοι θα περάσουν στην επόμενη φάση. Όλη αυτή είναι μια διαδικασία την οποία αυτοβούλως θέτουμε υπό το ΑΣΕΠ, ενώ η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση», ανέφερε η κυρία Κεραμέως.

Οι νέοι διοικητές και πρόεδροι φορέων θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο στοχοθεσίας και αναλόγως θα επιβραβεύονται με μπόνους ή θα υφίστανται πέναλτι ακόμα και παύση από τα καθήκοντά τους.