«Δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία για τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία. Το φάρμακο ZYNTEGLO ζήτησε η ίδια εταιρεία την ανάκλησή του» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου.

Ο υφυπουργός ανέφερε πως για να μην δημιουργείται σύγχυση στους Έλληνες ασθενείς «η μόνη γονιδιακή θεραπεία η οποία έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ZYNTEGLO. Αυτή το 2019 είχε πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ της ΕΕ και η χώρα μας το ενέταξε στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης. Και ο οποιοσδήποτε ασθενής Έλληνας είχε πρόσβαση σε αυτό. Στις 24/3/2022 η άδεια κυκλοφορίας του Zynteglo ανακλήθηκε από την ίδια εταιρεία. ‘Αρα, αυτό το φάρμακο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας. Μέχρι η εταιρεία να ξαναϋποβάλει αίτημα στον E.M.A και να ξαναπάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, δεν υπάρχει γονιδιακή θεραπεία».

Ο υφυπουργός, ανέφερε πως «απαντώ με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, για να μη δημιουργείται σύγχυση στους Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι είναι μια πάρα πολύ ευαίσθητη κατηγορία συμπολιτών μας».