Η Ανθή μένει μόνιμα στη Χίο και ανήκει στα 51.842 άτομα με διαβήτη τύπου 1 που ζουν στη χώρα μας. Αν και ο διαβήτης δε στέκεται εμπόδιο στην καθημερινή της ζωή, καθώς συνεχίζει να κάνει ταξίδια και να ασχολείται με τα χόμπι της -το θέατρο και τη ραπτική- και να πηγαίνει κανονικά στη δουλειά της, η προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του νησιού είναι ανύπαρκτες.

Όπως αναφέρει στο ygeiamou.gr, η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι πως στο νησί υπάρχει έλλειψη ενδοκρινολογικού ιατρείου: «Απευθυνόμαστε σε ιδιώτες ιατρούς για τα ζητήματά μας ή κάνουμε ταξίδια στην Αθήνα για να πάμε σε κάποιο νοσοκομείο. Το κόστος είναι αποκλειστικά δικό μας και δεν υπάρχει κάποια κάλυψη από το κράτος για αυτά τα έξοδα» σημειώνει η Ανθή, η οποία είναι γραμματέας του υπό σύσταση Συλλόγου Διαβητικών Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Χίο, και τα νησιά της Λέσβου και της Σάμου. Ο Σύλλογος μέχρι στιγμής έχει εγγραφές από 50 μέλη.

Οι προκλήσεις των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και oι τοπικές τους ανάγκες βρέθηκαν στο προσκήνιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, που διοργανώθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Κατά τις εργασίες του, άτομα με διαβήτη Συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα – από το Αγρίνιο μέχρι την Κρήτη, την Ξάνθη και την Πάτρα- ήρθαν σε επαφή με δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η φωνή των συλλόγων τους και να μάθουν καλύτερα τα εργαλεία επικοινωνίας, έτσι ώστε η δράση τους να αναδειχθεί περαιτέρω.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό κατά την έναρξη, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας, έγινε και η παρουσίαση της ελληνικής μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που επιβεβαιώνει τα κενά στις καλύψεις των αναγκών των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αθανασάκης, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κ. Θεανώ Καρποδίνη και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας

Το 41% δυσκολεύεται οικονομικά 

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τον κύριο Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστου Δαραμήλα και της Θεανώς Καρποδίνη, Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ.

Συνολικά, στη χώρα μας, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται στα 1.193.003 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για το 2023.

Η περίοδος της μελέτης έλαβε χώρα από 5 έως 25 Οκτωβρίου και οι συμμετέχοντες ήταν συνολικά 843 απ’ όλη την Ελλάδα, μέλη Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, μελών της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα είναι πως η παρουσία της νόσου σχετίζεται σημαντικά με οικονομικές δυσκολίες. Πιο συγκεκριμένα, το 41% του συνόλου του δείγματος απάντησε ότι αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες τους προηγούμενους 12 μήνες, ποσοστό υψηλότερο συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 7% των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 δήλωσε πως πληρώνει στο φαρμακείο για την εκτέλεση της συνταγής των αναλωσίμων, ένα κόστος που δε θα έπρεπε να επωμίζεται το άτομο, σύμφωνα με τον κανονισμό παροχών Υγείας του άρθρου 62, καθώς απαγορεύεται η μετακύληση κόστους στον πάσχοντα.

Όσον αφορά στα αναλώσιμα των πασχόντων με διαβήτη τύπου 1, αν και διατίθενται από εταιρείες παρόχους του ΕΟΠΥΥ εγκαίρως σε ποσοστό 85%, ένα ποσοστό 15% αναφέρει κάποια καθυστέρηση. Σοβαρό είναι το πρόβλημα αυτό που παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο του 2023, καθώς τα άτομα που χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιο άλλο προϊόν, λόγω δέσμευσης πενταετίας από την ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ και δεν μπορούν να προμηθευτούν από αλλού τα αναγκαία αναλώσιμα για τη λειτουργία των ιατροτεχνολογικών αυτών συσκευών.

Έξι στους δέκα ανασφάλιστους δε βρίσκουν αναλώσιμα

Το χάσμα μεγαλώνει όταν οι συνταγές των αναλωσίμων αφορούν τους ανασφάλιστους πολίτες. Όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη, σχεδόν 6 στους 10 (το 55%) δε βρίσκει αναλώσιμα στα φαρμακεία του νοσοκομείου της διαμονής τους. Ο μόνος τρόπος για να τα προμηθευτούν είναι είτε από ιδιωτικό φαρμακείο (49%) είτε από Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη.

Το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, όπως τόνισε και ο κύριος Δαραμήλας, είναι να ενταχθούν οι ανασφάλιστοι στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να προμηθεύονται έτσι τα αναλώσιμά τους, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει διαγωνισμούς και τα αποζημιώνει βάσει ποιότητας.

Καθυστερήσεις και στις εκτελέσεις συνταγών

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αναφορικά με την εκτέλεση των συνταγών, καθώς το 88% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 εκτελεί τη συνταγή τρεις μέρες μετά τη συνταγογράφηση. Αναφορικά με αυτό το ζήτημα και την επίλυση του και έχοντας ως δεδομένο τις συνεχείς ελλείψεις σε σκευάσματα, η κυρία Καρποδίνη επεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει «κόφτης» στη διάθεση και δεύτερου φαρμακευτικού προϊόντος, και, όταν υπάρχει έλλειψη, να ελέγχεται η επάρκεια των σκευασμάτων, καθώς δε γίνεται πάντα σωστή κατανομή, εφόσον τα σημεία πώλησης είναι πάρα πολλά. Επιπλέον, ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για συνεχείς ελέγχους, για τη σωστή κατανομή των φαρμάκων.

Συμπερασματικά, τα προβλήματα που αναδείχθηκαν πανελλαδικά μπορούν να βρουν λύση μέσα από ένα σωστά δομημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει δουλέψει και προτείνει προς εφαρμογή, στον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Από την πλευρά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ ανέφερε ότι, σε συνεργασία με τον κύριο Αθανασάκη, θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία με επιστημονικό αλλά και ολιστικό τρόπο θα διαχειριστεί τις ανάγκες των ατόμων, έτσι ώστε να εξοικονομούνται πόροι και να υπάρχει αποζημίωση.

Διαβάστε επίσης: 

Παίρνετε σεμαγλουτίδη; Οι απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας

Διαβήτης: Τέσσερα πρόσωπα που ζουν με τη νόσο μιλούν για την εμπειρία τους