Δεκαέξι από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας λόγω βομβαρδισμών και έλλειψης καυσίμων, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα.

Το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα, είναι μεταξύ των νοσοκομείων που σταμάτησαν να λειτουργούν, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε δήλωση την Τετάρτη.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας Μάι αλ-Κάιλα, με έδρα τη Ραμάλα, δήλωσε την Τετάρτη ότι απειλούνται σοβαρά οι ζωές 70 ασθενών με καρκίνο στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, προσθέτοντας ότι οι ζωές περίπου 2.000 άλλων καρκινοπαθών απειλούνται επίσης εν μέσω ” καταστροφικές συνθήκες υγείας» λόγω της σύγκρουσης.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Sobhi Skaik είπε ότι μετά από ισραηλινή επίθεση έχουν προκληθεί ζημιές στον τρίτο όροφο και στα αποθέματα οξυγόνου και νερού, αν και κανείς δεν τραυματίστηκε. Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι έπληξε το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας της Γάζας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας προειδοποίησε περαιτέρω ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας θα μπορούσε να τεθεί εκτός λειτουργίας πολύ σύντομα.

«Το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa θα σταματήσει να λειτουργεί σε λιγότερο από 24 ώρες λόγω της εξάντλησης των καυσίμων», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η περιοχή του νοσοκομείου έχει πληγεί επανειλημμένα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Το υπουργείο ζήτησε να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις, κάτι που είπε ότι θα επιτρέψει την είσοδο ιατρικών προμηθειών και εθελοντικών ομάδων, καθώς και στους τραυματίες να εγκαταλείψουν τη ζώνη για θεραπεία.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν καύσιμα στη Γάζα, αλλά ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κονρίκους υποστηρίζει ότι υπάρχουν «μεταξύ 800.000 και ίσως περισσότερα από ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων διαφορετικών τύπων αποθηκευμένα στη Γάζα» υπό τον έλεγχο της Χαμάς, ενώ κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη και τη Χαμάς ότι έκλεψαν επίσης μέρος από αυτά.

Επίσης στον IDF πιστεύουν ότι εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία μετά την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε δώσει στη δημοσιότητα και ηχητικό, στο οποίο ισχυριζόνταν ότι ήταν ένα τηλεφώνημα μεταξύ δύο κατοίκων της Γάζας, επιβεβαιώνοντας προφανώς ότι τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.