Την έντονη αντίδρασή τους στα κριτήρια που περιλαμβάνονται σε Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Κέντρων Αποκατάστασης, απευθύνοντας έκκληση προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να παρέμβει.

«Η Υπουργική απόφαση περιέχει ατεκμηρίωτα κριτήρια «ποιότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), σημειώνοντας ενδεικτικά τα εξής:

1. Θέτει ως κριτήρια ποιότητας προδιαγραφές που ήδη είναι αναγκαίες  για την άδεια λειτουργίας των ΚΑΑ (λευκά ταξί, Χώρος Αυξημένης Φροντίδας)
2. Επιβάλλει περιοριστικά και φωτογραφικά  συγκεκριμένη ρομποτική τεχνολογία , αλλά και ανύπαρκτες ιατρικές πράξεις (FES).
3. Απαγορεύει τις συμβάσεις out-sourcing με διαπιστευμένα διαγνωστικά εργαστήρια που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.
4. Αντιμετωπίζει το ανθρώπινο δυναμικό (ιατρούς φυσιοθεραπευτές κλπ.) με δεκαδικούς αριθμούς κάτι που κάνει εκτός των άλλων αδύνατη την μέτρηση (πχ 1 έως 1,1 φυσίατροι βαθμολογούνται με 2 βαθμούς, 1,1 έως 1,5 φυσίατροι 4 βαθμούς κ.ο.κ.).
5. Περιφρονεί τη σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού για τα κέντρα αποκατάστασης (πχ. εργοθεραπευτές)
6. Επιβάλλει  κριτήρια για  την αντιμετώπιση λοιμώξεων αυστηρότερα και από αυτά των νοσοκομείων (συμπληρωματική βαθμολόγηση της ύπαρξης λοιμωξιολόγου με την ιδιότητα του courier).

«Στις 17-8-2023 ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ούτως ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας. Στις 23-8-2023 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ αφού πρώτα κατατέθηκε από την πλευρά μας πλήρες και τεκμηριωμένο επιστημονικά σύνολο προτάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσημης σύσκεψης ανακοινώθηκαν πρακτικά όπου αναδεικνύεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δίκαιο των αιτημάτων μας.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προβαίνει σε συνεχόμενες παρατάσεις της εφαρμογής της Υπουργικής απόφασης χωρίς να εξετάζει τίποτα από τα παραπάνω. Ανακοινώνει παράνομες και εκβιαστικές προθεσμίες χωρίς να ακούσει αυτούς που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της άδικης διάταξη», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ένωση, «ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Αποκατάστασης μέσα από ένα συγκεκριμένο κλειστό προϋπολογισμό. Έτσι, κι ενώ τα ελεγκτικά του όργανα εγκρίνουν τις δαπάνες, μονομερώς επιβάλει τελικό συνολικό κούρεμα που σήμερα ξεπερνάει το 30% (claw-back & rebate). Με την Υπουργική απόφαση περί των «ποιοτικών κριτηρίων» επιβάλλεται νέο κούρεμα που κυμαίνεται από 10 έως 40%». Εκτιμά δε ότι «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση βέβαιο ότι τα περισσότερα από τα 26 Κέντρα Αποκατάστασης δυναμικότητας 2500 κλινών που νοσηλεύουν χιλιάδες συμπολίτες μας με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα σε όλη τη χώρα θα καταρρεύσουν, με τις μονάδες που σχεδόν άγγιξαν την καταστροφή στο Βόλο και στα Τρίκαλα στις πρόσφατες πλημμύρες να προπορεύονται στο χρόνο κατάρρευσης».