*Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Ασημωτός PT, NKT φυσικοθεραπευτής

Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη σκληρή και ελαστική ανατομική δομή με ημισεληνοειδές σχήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γονάτου. Η σύστασή του είναι κυρίως από νερό και κολλαγόνο και αποτελείται από τον έσω και τον έξω μηνίσκο.
Ο σκοπός του είναι να απορροφά τα φορτία που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Επιπλέον, με τη θέση του η επαφή του μηριαίου οστού και της κνήμης βελτιστοποιείται καθώς σταθεροποιείται και λιπαίνεται το γόνατο. Ο τραυματισμός του είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Πώς συντελείται η ρήξη μηνίσκου
Η αιτία της ρήξης μηνίσκου είναι κατά κύριο λόγo ένας τραυματισμός. Σε νεότερο πληθυσμό οι αθλητικές δραστηριότητες είναι συχνή αιτία τραυματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε άλλες δραστηριότητες. Επί της ουσίας, η ρήξη μηνίσκου συντελείται όταν στροφικά και συμπιεστικά φορτία ασκηθούν στον μηνίσκο, ξεπερνώντας την αντοχή του. Έτσι η «πίβοτ» κίνηση δηλαδή το λύγισμα και η ταυτόχρονη στροφή του γόνατος αποτελούν το μηχανισμό της ρήξης.

Επίσης κατά κύριο ρόλο στο τραυματισμό του είναι και η υγεία του μηνίσκου, πόσο έχει δηλαδή διαβρωθεί. Με την πάροδο των χρόνων η δομή αποσυντίθεται και αυτό την καθιστά πιο ευάλωτη σε τραυματισμό . Μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ή επαγγελματίες αθλητές με επιβαρυμένο ιστορικό μπορεί να τραυματιστούν με πιο απλές καθημερινές κινήσεις

Τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου
Ο ασθενής συχνά ακούει ένα χαρακτηριστικό ήχο σπασίματος, τη στιγμή του τραυματισμού. Παρόλα αυτά, αυτό δεν θα τον αποτρέψει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του, όμως σίγουρα και προοδευτικά το γόνατο θα πρηστεί και θα γίνει δύσκαμπτο. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι τα εξής:
• Πόνος στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (ανάλογα με τον μηνίσκο που έσπασε), ο οποίος επιδεινώνεται όταν λυγίζει το γόνατο
• Οίδημα και δυσκαμψία
• Μάγκωμα  του γόνατος
• Αίσθημα αστάθειας.
Η διάγνωση γίνεται από ορθοπεδικό, που με την βοήθεια της μαγνητικής τομογραφίας και την κλινική εικόνα επιβεβαιώνει το τραυματισμό.

Ρήξη μηνίσκου και Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία είναι σημαντική στη πορεία της αποκατάστασης της πάθησης. Χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα και ειδικό ασκησιολόγιο, ο στόχος είναι να μειώνεται ο πόνος και το οίδημα και φυσικά και να επανέρχεται η κίνηση και η σταθερότητα στο γόνατο.
Σε περιπτώσεις που η αποκατάσταση κρίνεται από τον ιατρό ότι πρέπει να γίνει πρώτα χειρουργικά, ο φυσικοθεραπευτής σε συνεργασία με τον ιατρό καταστρώνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με έμφαση την μείωση του οιδήματος και την επαναφορά του εύρους κίνησης. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η αμεσότερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Ο χρόνος επανόδου εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση του ασθενή. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις διαμορφώνεται πρόγραμμα άσκησης με έμφαση στην ενδυνάμωση και την ιδιοδεκτικότητα.
Σημαντικά φυσικά μέσα είναι η διαμαγνητική αντλία, το tecar καθώς και τα BFR και οι ασκήσεις pilates για την γρήγορη ενδυνάμωση του γόνατος και την αποθεραπεία του ασθενούς.

 

Ο φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Ασημωτός

Διαβάστε επίσης

Ρήξη μηνίσκου: Πως αποζημιώνεται με βάση το ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Γόνατο: Η αντιμετώπιση που μειώνει τον πόνο της ρήξης μηνίσκου

Γόνατο – Ρήξη μηνίσκου: Δύο επιλογές για γρήγορη και ανώδυνη αντιμετώπιση