Νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) διαφορετικών ταχυτήτων «με προνομιακές αμοιβές για ανειδίκευτους ιατρούς και μνημονιακές χαμηλές αμοιβές στους έμπειρους ειδικούς», καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ- ΕΟΠΥΥ).

«Ο πλουραλισμός της ΠΦΥ, η εμπειρία και η εξειδίκευση του ιατρικού δυναμικού της, είχαν καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της πανδημίας COVID-19. Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μία μονοθεματική προσέγγιση της ΠΦΥ, ενώ τα μαθήματα της πανδημίας δεν έγιναν αντιληπτά με σαφήνεια στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας. Με τις νέες εξαγγελίες προστίθεται και η ανειδίκευτη προσέγγιση στην ΠΦΥ. Προφανώς η στοχοθεσία έχει να κάνει με την ποσοτική κάλυψη του πληθυσμού, με την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας να μένει ως ύστατη σκέψη», αναφέρει η Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ΕΟΠΥΥ, 11 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ έχουν ξεθωριάσει στο χρόνο οι συμβάσεις των ειδικών ιατρών (πλην προσωπικού Ιατρού), με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και θανάτους συναδέλφων που έχουν αποδυναμώσει το δίκτυο, γεγονός ιδιαίτερα φανερό σε ακριτικές και απομονωμένες περιοχές. «Και ενώ έφτασε η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσω της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμη εφαρμόζονται μνημονιακοί προϋπολογισμοί στην υγεία και ιδίως στην ΠΦΥ, όπου η μοναδική μισθολογική αναβάθμιση αφορά αποκλειστικά τους προσωπικούς παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ενώ οι υπόλοιπες ειδικότητες της ΠΦΥ εξακολουθούν να αμείβονται με το απαξιωτικό 10€ ανά επίσκεψη. Αυτό επιφυλάσσει η πολιτεία για τους έμπειρους ιατρούς της γειτονιάς που ήταν από τους μοναδικούς πυλώνες δημόσιας υγείας κατά την περίοδο των lockdowns. Με την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν ανεβάσει όλα τα κόστη λειτουργίας των ιατρείων (αυξήσεις βασικών τιμολογιων ενέργειας, ανάγκες για αναβάθμιση εξοπλισμού, ενοίκια, αυξησεις βασικού μισθού προσωπικού ιατρείων κλπ).

Παγωμένος στο χρόνο είναι και ο οικογενειακός παιδίατρος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγράψει τα άλλα παιδιά της ίδιας οικογένειας ή να κάνει νέες εγγραφές, καθώς το σύστημα δεν του το επιτρέπει. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στην παιδιατρική κάλυψη, σε πολλούς νομούς της χώρας».

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ προχωρά στις εξής προτάσεις προς την πολιτεία προκειμένου να ανακοπεί το braindrain και να αναβαθμιστεί ποιοτικά το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας:

-την επαναφορά των αμοιβών των επισκέψεων του ιατρικού δυναμικού του ΕΟΠΥΥ στο κρατικό τιμολόγιο(του 2011)των 20€ ανά ασθενή,
-την προκήρυξη των 800 συμβάσεων ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που είχαν προαναγγελθεί απο τον πρωθυπουργό στο παρελθόν με χαρτογράφηση των αναγκών ανά περιοχή και
-την αναβάθμιση των προϋπολογισμών για την ΠΦΥ με άρση όλων των μνημονιακών περικοπών (clawback) και διαγραφή των ληστρικών καταλογισμών του.

«Για να αποφύγουμε τη μαζική φυγή του ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό και να πετύχουμε τον επαναπατρισμό του, το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να αποδειχθεί καλός και συνεπής εργοδότης, με στόχο να κτίσει ένα σοβαρό πλαίσιο εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με απώτερα ωφελημένο τον Έλληνα ασφαλισμένο που δικαιούται αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας σε κάθε επίπεδο».

 

Ειδήσεις σήμερα:

Eυρωπαϊκή Επιτροπή: Κοινή προμήθεια για αντιβιοτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προσωπικός Γιατρός: Ενημερωτική συνάντηση Αγαπηδάκη με τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών

Ιός Δυτικού Νείλου: Μηδενικά κρούσματα – Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα