Το πρώτο βήμα για την έναρξη του νέου συστήματος ανακουφιστικής φροντίδας κάνει το Υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, ορίζεται 11μελής Επιτροπή με σκοπό την ανάπτυξη και την παρακολούθηση ενεργειών στο ευαίσθητο αυτό πεδίο.

Τα μέλη της νέας Επιτροπής είναι τα εξής:

-Μυστακίδου Κυριακή, Ομότιμη Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Αγωγής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με αναπληρωτή τον Καττάμη Αντώνιο, Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
-Τσερκεζόγλου Αλίκη,Γυναικολόγος – Ογκολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», με αναπληρώτρια τη Δανά Ελένη, Παιδίατρο, Παθολόγο – Ογκολόγο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και Εφήβων, «ΜΗΤΕΡΑ».
-Πατηράκη Ελισάβετ, Καθηγήτρια Συστημάτων Νοσηλευτικής Φροντίδας – Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρωτή τον Κατσαραγάκη Στυλιανό, Επίκουρο Καθηγητή Ανακουφιστικής Φροντίδας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ε.Κ.Π.Α.
-Γεραρδή Αλεξία, Νοσηλεύτρια Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, Υπηρεσία Κατ΄ Οίκον Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΜΕΡΙΜΝΑ», με αναπληρώτρια την Ψυχογυιού Αργύρη, Προϊσταμένη, Β΄ Παθολογική Ογκολογική και Αιματολογική Κλινική, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
-Παπαδάτου Δανάη, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α., με αναπληρώτρια την Μπελλαλή Θάλεια, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
-Γραμματόγλου Ζωή, Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών, Φίλων Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, με αναπληρώτρια την Ιωαννίδου Χρυσούλα, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Angelman Ελλάδας, ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.
-Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), με αναπληρώτρια τη Βασιλάκη Όλγα, Βιοπαθολόγο, Εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ. στον Ι.Σ. Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).
-Πασχάλης Θεόδωρος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Π.Υ., με αναπληρωτή τον Γούλα Σπύρο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ελέγχου και Εκκαθάρισης ΔΦΥ της Διεύθυνσης Ελέγχου και Εκκαθάρισης του Ε.Ο.Π.Π.Υ.
-Καϊτελίδου Δάφνη, Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (Ο.ΔΙ.Π.Υ.), με αναπληρώτρια την Παναγιώτου Ειρήνη, Παθολόγο, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
-Πρωτόγηρος Δημήτριος, κατηγορίας ΠΕ, πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ειδίκευση «Κλινική Νοσηλευτική», με αναπληρώτρια τη Βάρσου Ελένη, του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, με ειδικότητα Πληροφορικής, οι οποίοι αμφότεροι υπηρετούν στο Γραφείο Υφυπουργού Υγείας.
-Κυριακάκη Ειρήνη, Διευθύντρια στο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας, με αναπληρωτή τον Μαστραντωνάκη Γεώργιο, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού-Οικονομικού, Προϊστάμενο του Τμήματος Οργάνωσης, Λειτουργίας και Ανάπτυξης Νοσοκομείων της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η Παπαδάτου Δανάη, με Αναπληρώτρια Πρόεδρο την Τσερκεζόγλου Αλίκη.

Το Υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι θέσπισε τη δημιουργία και την οργάνωση – για πρώτη φορά στη χώρα μας – ενός αυτοτελούς συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας.

Το νομοσχέδιο προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, μέσω της πρόληψης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων σωματικών, ψυχοκοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων. Σκοπός των προωθούμενων παρεμβάσεων είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής ανακουφιστικής φροντίδας, το οποίο, συνδυαστικά με τις λοιπές υφιστάμενες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους.