Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που προβλέπει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφιών, και σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών. Ο δωρεάν έλεγχος θα «ανοίξει» για τις ηλικιακές ομάδες από 45 έως 74 ετών – σήμερα επωφελούμενες είναι γυναίκες από 50 έως 69 ετών – με το Υπουργείο Υγείας να δίνει έτσι τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο πληθυσμό γυναικών να εξεταστεί εύκολα και έγκαιρα για τον καρκίνο του μαστού.

Ήδη το πρόγραμμα προχωρά έχοντας προλάβει χιλιάδες περιστατικά καρκίνου, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν πάρει το δρόμο της θεραπείας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν διενεργηθεί πάνω από 300.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε 15.317 γυναίκες. Όλες αυτές οι γυναίκες εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και δεν είχαν ειδοποιηθεί με ένα απλό sms να πάνε για εξέταση πιθανόν θα εξετάζονταν πολύ αργότερα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία που θα λάμβαναν τα ευρήματα και την εξέλιξη της υγείας τους.

Την επέκταση του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) εξέτασε την αναθεώρηση των ηλικιακών ορίων σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. και το αμέσως επόμενο διάστημα θα σταλεί sms και στις νέες δικαιούχους, της ομάδας 45 έως 74 ετών.

«Χαίρομαι που είστε σήμερα μαζί μας, για να κάνουμε μία συζήτηση για μία δράση στην οποία αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία και αναφέρομαι στο προληπτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού που δώσαμε το όνομα της αείμνηστης της Φώφης Γεννηματά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη τρέξει στη χώρα μας με πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπου πάνω από 300 χιλιάδες γυναίκες έχουν κάνει χρήση αυτής της υπηρεσίας, της δωρεάν μαγνητικής μαστογραφίας την οποία παρέχουμε στις γυναίκες, και έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 15 χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του μαστού, τα πιο πολλά πρώιμα, άρα και με πολύ καλή πρόγνωση ως προς τη θεραπεία τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω τον φόβο τού να πάει κάποια γυναίκα να κάνει μία εξέταση, αλλά να γνωρίζουν και οι γυναίκες ότι όσο νωρίτερα το βρουν κάποιο εύρημα τόσο καλύτερο θα είναι για την πρόγνωσή τους. Από εδώ θέλω να στείλω ένα πολύ σημαντικό μήνυμα πρόληψης το οποίο θέλουμε να μεταφέρουμε», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε και στον περαιτέρω σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην πρόληψη: «Θα κάνουμε πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε με συντονισμένες δράσεις να αυξήσουμε τον εμβολιασμό των νέων κοριτσιών έναντι του ιού HPV. Σκοπός είναι να μην έχουμε στην χώρα μας σε δέκα χρόνια περιστατικά από καρκίνο τραχήλου της μήτρας».

Υπενθυμίζεται ότι οι δωρεάν εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι οι εξής: Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους, κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος) και υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος ή ανάγκης περαιτέρω διερεύνησης).

18,7% των θανάτων από καρκίνο στην Ελλάδα λόγω καρκίνου του μαστού

Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 για το 2022. Υπολογίζεται ότι το 13,8% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου αφορά σε περιπτώσεις του καρκίνου του μαστού, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29,4% όλων των νέων καρκίνων στις γυναίκες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 είναι η πιο κρίσιμη αφού σε αυτές τις ηλικίες εμφανίζονται οι περισσότερες νέες διαγνώσεις (32,7%). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 2022 το 18,7% των θανάτων από καρκίνο για την ηλικιακή ομάδα των 50-69 οφείλεται στον καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο, οι γυναίκες που προλαμβάνουν να διαγνωστούν έγκαιρα σε πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού, έχουν πιθανότητα επιβίωσης στην πενταετία μετά την διάγνωση τους που φτάνει το 96% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΟΟΣΑ. Αντίθετα, οι γυναίκες των οποίων η διάγνωση γίνεται σε μεταγενέστερο στάδιο εκδήλωσης του καρκίνου έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο 38%.

Ενημερωτικές δράσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες

Στο μεταξύ, δεδομένου ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, καλεί τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών να μεριμνήσουν για δράσεις ενημέρωσης τη Δευτέρα 30 και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, τους ζητά να ορίσουν εντός των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) επαγγελματίες υγείας που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες στην είσοδο των δομών αναφορικά με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Για τις ανάγκες προβολής και ενημέρωσης προτείνεται να εκτυπωθεί banner ή/και αφίσες του προγράμματος στα σημεία ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται να προβάλλονται τα ενημερωτικά σποτ του προγράμματος σε οθόνες στις αίθουσες αναμονής.

Επιπλέον, οι ΥΠΕ καλούνται να διοργανώσουν δράση σε κεντρικό σημείο της περιφέρειας ευθύνης τους (π.χ. κεντρική πλατεία μεγάλης πόλης), στην οποία θα αναρτηθούν τα σχετικά banner και επαγγελματίες υγείας θα ενημερώνουν το κοινό αναφορικά με τις δωρεάν μαστογραφίες. Μεταξύ άλλων, συστήνεται η ανάρτηση του ηλεκτρονικού ενημερωτικού υλικού του προγράμματος στους ιστότοπους των Υγειονομικών Περιφερειών αλλά και των δομών που έχουν στην ευθύνη τους, καθώς και η έκδοση δελτίων Τύπου.