Αντιμέτωπη με ακόμη ένα «κύμα» κορωνοϊού που χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά όχι από σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, στο βαθμό που καταγράφονταν στην οξεία φάση της πανδημίας, είναι η χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο βασικός λόγος της τωρινής έξαρσης είναι η μειωμένη ανοσία σε συνδυασμό με την αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ρόλο, βέβαια, διαδραματίζουν και οι νέες υπο-παραλλαγές που κυκλοφορούν. Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την επικαιροποίηση του εμβολιασμού για ανθρώπους ευάλωτους, όπως τα άτομα από 60 ετών και πάνω, καθώς και όσοι έχουν χρόνια νοσήματα.

Η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για μία αναμνηστική δόση, με τα νέα εμβόλια που έχουν φτάσει στη χώρα μας, πρόκειται να ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, τη στιγμή που αναμένονται οι σχετικές συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι ομάδες στις οποίες θα προταθεί να εμβολιαστούν είναι οι ίδιες με πέρυσι, όταν κυκλοφόρησαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που στόχευαν ειδικά στα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον.

Πιο συγκεκριμένα, στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊού περιλαμβάνονταν όλα τα άτομα από 60 ετών και πάνω και όλοι οι πολίτες από 12 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Επίσης, οι διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες Μονάδες Φροντίδας Χρονίως πασχόντων, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, όσοι φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καθώς και όσοι μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης. Οι λοιμώξεις είναι αυξημένες εξαιτίας ενός συνδυασμού ελαφριάς εξασθένησης της ανοσίας, καθώς ο πληθυσμός έχει να εμβολιαστεί μεγάλο διάστημα, και του γεγονότος ότι περνάμε μεγαλύτερο διάστημα σε εσωτερικούς χώρους σε σχέση με το καλοκαίρι», σημειώνει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ,κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες παραλλαγές που κυκλοφορούν συμβάλλουν μεν στη μετάδοση, δεν είναι, όμως, οι μόνες υπεύθυνες. Όπως αναφερόταν στο τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, την περασμένη εβδομάδα, κυρίαρχη παραλλαγή είναι η «Κράκεν» και ακολουθεί η «Eris», με την επίδραση της «Pirola» να είναι χαμηλή όχι μόνο στη χώρα μας αλλά παγκοσμίως. Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Παρασκευής η «Pirola», υπο-παραλλαγή για την οποία υπήρξε ανησυχία τις προηγούμενες εβδομάδες, φαίνεται πως – προς το παρόν τουλάχιστον – κυκλοφορεί σε χαμηλά ποσοστά και δεν έχει καταφέρει να… υπερνικήσει τις άλλες παραλλαγές.

Πρώτη σε κρούσματα η Ελλάδα στην ΕΕ

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν προειδοποιήσει για ανοδική τάση των αναπνευστικών ιώσεων, όπως η Covid και η γρίπη, τις επόμενες εβδομάδες. Η χώρα μας, μάλιστα, την περίοδο από 25 Σεπτεμβρίου έως 1η Οκτωβρίου ήταν πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου σε αναλογία κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και δεύτερη σε αναλογία θανάτων ασθενών με λοίμωξη κορωνοϊού μετά την Πορτογαλία, όπως προκύπτει από έκθεση του ECDC.

Τα δεδομένα από τον ευρωπαϊκό φορέα δημόσιας Υγείας αποτυπώνονται εμφατικά στις νοσηλείες στα ελληνικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες , στα νοσοκομεία νοσηλεύονται σχεδόν 900 ασθενείς, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε ΜΕΘ, τη στιγμή που οι ημερήσιες εισαγωγές πλησίασαν χθες τις 200. Ο αριθμός των νοσηλειών αφορά στη συντριπτική πλειονότητα στις απλές κλίνες, με τις ΜΕΘ να δέχονται μικρότερη πίεση συγκριτικά με τα πρώτα πανδημικά «κύματα». Παραμένει, όμως, μια πίεση που θα απασχολήσει τις υγειονομικές αρχές όταν ξεκινήσει η επίπτωση της εποχικής γρίπης και οι ασθενείς με αναπνευστικές λοιμώξεις που χρειάζονται νοσηλεία αυξηθούν σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για αντιικά φάρμακα που λαμβάνονται τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας με σκοπό την πρόληψη επιπλοκών είναι μεγάλη. Ειδικότερα, χορηγούνται περισσότερα από 700 σκευάσματα την ημέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η χώρα μας προμηθεύεται επιπλέον 35.000 χιλιάδες σκευάσματα γνωστού αντιικού φαρμάκου που χορηγείται στην Ελλάδα. Επιπλέον, θωρακίζει το ΕΣΥ με επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης 50 κλινών από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) προκειμένου να συνδράμει τον Ευαγγελισμό στις εφημερίες και να μειωθεί η πίεση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.