«Μην πανικοβάλλεστε», είναι η προτροπή του καθηγητή Πνευμονολογίας, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, με αφορμή τα περιστατικά εμφάνισης κοριών στη Γαλλία.

Όπως δήλωσε σήμερα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής, «εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης ασθενειών έπειτα από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως, «υπάρχουν κάποια κρούσματα γαστρεντερίτιδας, ιώσεις του αναπνευστικού που είναι αντιμετωπίσιμες καθώς και κάποια κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ωστόσο πολύ μικρότερο πρόβλημα από όσο θα μπορούσε να είναι. Υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών που οριοθέτησαν το πρόβλημα, έκαναν πολύ καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από εδώ και πέρα».

Τι είπε για την έξαρση του κορωνοϊού

«Αυτή την εβδομάδα δυστυχώς με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ χάσαμε 53 συμπολίτες μας. Ο κορωνοϊός εν είναι πλέον πανδημία, είναι ενδημία, ζει μαζί μας, δεν είναι το πρόβλημα που ήταν, και πρέπει να ζούμε με αυτόν. Πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει και όταν υπάρχουν συμπτώματα και όταν κάποιος από το περιβάλλον μας έχει υπάρξει γνωστό κρούσμα πρέπει να κάνουμε self test», σημείωσε αναφερόμενος στην έξαρση του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα.

Και πρόσθεσε: «Αν δεν είμαστε σε ευπαθή ομάδα, οφείλουμε να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα. Αν είμαστε ευπαθής ομάδα να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας για να μας χορηγήσει αντιικά φάρμακα τα οποία είναι δωρεάν και μειώνουν την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο. Έρχεται και το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού, που είναι σχεδιασμένο από την αρχή, πιάνει τα στελέχη που έχουμε έως τώρα. Οι δύο επιστήμονες που ανακάλυψαν την τεχνολογία για να φτιάχνουμε αυτό το εμβόλιο του κορωνοϊού το mRNA πήραν Νόμπελ, ήταν τόσο σημαντική η ανακάλυψή του».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κουνούπια- Ιός Δυτικού Νείλου: 51 Δήμοι στο κόκκινο

Φάρμακα: Πόσα πλήρωσαν πέρυσι από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς