Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς Ιωλκού, Μακρυνίτσας, καθώς και στους οικισμούς των Χανίων και της Δρακείας, όπως δήλωσε ο  Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτης Σερέτης, κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Από ελέγχους του δικτύου υδροδότησης επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο ΔΕΥΑΜΒ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για πόση, για μαγείρεμα και για άλλες οικιακές χρήσεις όπως ατομική υγιεινή. Σε καταναλωτές όμως με ειδικά προβλήματα υγείας όπως οι υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι συστήνεται να αποφεύγεται η πόση εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας.

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο 24ωρο καταμετρήθηκαν 1.236 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Οι 45 από αυτές αφορούν λοιμώξεις του γαστρενετερικού συστήματος και οι 101 λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύτηκαν με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης γενετικού υλικού σε πέντε δείγματα γαστρεντερικού, εντεροπαθογόνα.

Επιπλέον, μέσω της υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων, δηλώθηκε ένα κρούσμα σαλμονέλλας που από διερεύνηση προκύπτει ότι συνδέεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Δεν παρατηρείται προς το παρόν συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές.

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SAR-CoV-2 που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας.

Συνολικά κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο πέντε νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και επτά νέες νοσηλείες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά.

Σχετικά με το θάνατο πολίτη στη Λάρισα, ο έλεγχος για λεπτοσπείρωση ήταν αρνητικός.

Συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 568 εμβολιασμοί, ενώ αύριο ξεκινούν εμβολιασμοί σε παιδιά για την ηπατίτιδα Α.

Σχετικά με την εντομολογική επιτήρηση, σήμερα 20 Σεπτεμβρίου του 2023 έγινε εκ νέου σύσκεψη της Ομάδας Ειδικών Ομολόγων από πέντε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα. Με πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ καθορίστηκαν τα κριτήρια κατάταξης των περιοχών σε επίπεδα κινδύνου σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και οριστικοποιήθηκαν τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές ανά επίπεδο κινδύνου. Τα δεδομένα ετυμολογικής επιτήρησης θα αξιολογούνται από την ομάδα ειδικών ομολόγων σε καθημερινή βάση, ώστε να προτείνονται στοχευμένες δράσεις απόκρισης όσον αφορά στην εντομοαπωθητική επιτήρηση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών σε στάσιμα ύδατα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών σε 53 σημεία, εκ των οποίων ανευρέθηκαν ζωντανές προνύμφες γένους Culex σε 13 σημεία.

Προγραμματίζονται εξάλλου επιπλέον δράσεις από αύριο 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις πλημμυρισμένες περιοχές, οι οποίες είναι υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, που περιλαμβάνουν ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού για την προστασία από τα κουνούπια, καθώς και τη διανομή εντομοαπωθητικών.

Σχετικά τώρα με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους καλλιεργητές και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Προληπτικά όμως έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, η οποία βρίσκεται κοντά προς τις εκβολές του Πηνειού ποταμού, χωρίς όμως να γειτνιάζει σε αυτές. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί. Σημειώνεται δε ότι η εκτροφή βρίσκεται στο στάδιο του γόνου και δεν διατίθεται προς κατανάλωση.