Οι αρχές στο κρατίδιο Κεράλα της νότιας Ινδίας έκλεισαν κάποια σχολεία και γραφεία και κήρυξαν ζώνες περιορισμού σε περισσότερα από επτά χωριά μετά την καταγραφή δύο θανάτων από τον σπάνιο και θανατηφόρο ιό Νίπα.

Ένας ενήλικας και ένα παιδί παραμένουν μολυσμένοι και νοσηλεύονται και περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής ελεγχθεί για τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της απευθείας επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων, χοίρων ή άλλων ανθρώπων, σύμφωνα με αξιωματούχο από το υπουργείο Υγείας του Κεράλα.

Ένας άνθρωπος πέθανε αυτό τον μήνα, ένας ακόμη θάνατος σημειώθηκε στις 30 Αυγούστου, ενώ δύο άνθρωποι από την ίδια οικογένεια, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, είναι εκείνοι που μολύνθηκαν και νοσηλεύονται.

Οι αρχές κήρυξαν ζώνες περιορισμού σε επτά χωριά στην περιοχή Κοζίκοντι κλείνοντας σχολεία, τράπεζες και άλλα ιδρύματα.

Τρεις ομάδες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Ιολογίας, είναι προγραμματισμένο να φθάσουν σήμερα στο Κεράλα για περισσότερους ελέγχους, είπε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να τον επικαλεστούν καθώς δεν έχει εξουσιοδότητη να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο θανατηφόρος ιός Νίπα που προκαλεί μία φλεγμονή που διογκώνει τον εγκέφαλο εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 στη διάρκεια ενός ξεσπάσματος της νόσου που επηρέασε χοιροτρόφους και άλλους οι οποίοι ήρθαν σε στενή επαφή με χοίρους στη Μαλαισία και στη Σιγκαπούρη.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά επιδημίας του Νίπα στο κρατίδιο Κεράλα από το 2018.

Το πρώτο και χειρότερο ξέσπασμα ξεκίνησε με έναν 26χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πυρετό και βήχα. Στη συνέχεια μολύνθηκαν συγγενείς του και άλλοι ασθενείς προτού ο άνδρας αυτός διαγνωστεί με Νίπα.

Είκοσι-ένας από τους 23 μολυσθέντες κατέληξαν. Το 2019 και το 2021 ο Νίπα στοίχισε τη ζωή σε δύο ακόμη ανθρώπους.

Έρευνα του Reuters που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάιο ανέφερε τμήματα του Κεράλα μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν περισσότερο παγκοσμίως από ξεσπάσματα ιών που συνδέονται με τις νυχτερίδες. Η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και η αστικοποίηση έχουν φέρει σε στενή επαφή τους ανθρώπινους πληθυσμούς με την άγρια ζωή.