Σε διαρκείς διαβουλεύσεις είναι το Υπουργείο Υγείας με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαμόρφωση των κριτηρίων με βάση τα οποία θα επιλέγονται οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Στον απόηχο της παύσης του διοικητή του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», που προκάλεσε αίσθηση καθώς προηγήθηκαν καταγγελίες για δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών, η Αριστοτέλους έχει «πιάσει» το… πρότζεκτ των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με σκοπό την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων στο Δημόσιο. Οι παρεμβάσεις πρόκειται να αποτυπωθούν σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε υψηλή προτεραιότητα του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία. Λόγω της βαρύτητας που δίνεται, οι διοικήσεις των επτά Υγειονομικών Περιφερειών και των 106 νοσοκομείων τοποθετούνται σε ειδική κατηγορία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Yπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) συζητά με το Υπουργείο Υγείας τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής των νέων διοικητών, με τις όποιες παρεμβάσεις να τοποθετούνται χρονικά έως το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρώτο βήμα στις επερχόμενες αλλαγές είναι η ολοκλήρωση αξιολόγησης των σημερινών διοικήσεων των νοσοκομείων. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα δημιουργηθεί μια «καθαρή» εικόνα για όλους τους διοικητές, στην περίπτωση που κάποιοι επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι.

Χθες, εκδόθηκε η απόφαση ορισμού της Επιτροπής που θα αξιολογεί τις διοικήσεις, στην οποία πρόεδρος είναι η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Η κυρία Βιλδιρίδη έχει συγκαλέσει σε συνάντηση την ομάδα αξιολόγησης αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε με… χαρτί και μολύβι να καταγραφεί η ακριβής κατάσταση σε σχέση με το πού βρίσκονται σήμερα οι αξιολογήσεις των διοικήσεων.

Η διαδικασία της αξιολόγησης για τους διοικητές των νοσοκομείων ακολουθείται και σήμερα, όχι, όμως, με μια σταθερή συχνότητα. Η αύξηση της συχνότητας αξιολόγησης είναι κάτι που επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, η πρόθεση είναι να αξιολογούνται οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων περισσότερες από μία φορά το χρόνο.

Ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων αποτελεί εδώ και χρόνια μια πρόκληση και στο παρελθόν ο κομματικός παράγοντας έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ο θεσμός έχει αυστηροποιηθεί πολλάκις και έχει επιτευχθεί η καθιέρωση ενός «προσοντολογίου» που παρουσιάζει μεταβολές αναλόγως την κυβέρνηση. Έτσι, ο πήχης των απαιτούμενων για τα… τιμόνια των νοσοκομείων έχει ανέβει. Παρ’ όλα αυτά, η σωστή επιλογή εξακολουθεί να μην είναι εύκολη. Και αυτό καθώς ένας υποψήφιος μπορεί, για παράδειγμα, να έχει αρκετούς εκπαιδευτικούς τίτλους σχετικούς με τη διοίκηση, ωστόσο να μην έχει την απαραίτητη. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα κριτήρια επιλογής θα είναι αντικειμενικά, όπως αναφέρουν πηγές της Αριστοτέλους στο ygeiamou.gr.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών προσανατολίζεται να θεσμοθετηθεί ως προαπαιτούμενη και η εμπειρία σε διοικητικές θέσεις, εκτός από τα τυπικά προσόντα. Από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει οι υποψήφιοι να έχουν εμπειρία από τον τομέα της Υγείας. Όσο για την αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται σε τρία διαφορετικά στάδια. Πρώτα θα εξετάζονται τα βιογραφικά, έπειτα θα ακολουθεί συνέντευξη σε Επιτροπή και η τελική επιλογή θα γίνεται από τον Υπουργό και θα προκύπτει από τους τρεις επικρατέστερους.

Οι σημερινοί διοικητές των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων έχουν λάβει στην πλειονότητά τους παράταση έως την προκήρυξη της θέσης τους. Για ορισμένους η θητεία λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από τους διοικητές που τοποθετήθηκαν στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους περίπου δέκα, είτε με εντολή του Υπουργού είτε με δική τους πρωτοβουλία.

Η πιο πρόσφατη απομάκρυνση είναι αυτή του διοικητή του νοσοκομείου «Μεταξά». Ο διοικητής παύθηκε από τα καθήκοντά του με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το βράδυ της Τρίτης. «Συνεχίζεται η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών στη διοικητική και υγειονομική ιεραρχία του Νοσοκομείου, σχετικά με τη δυσλειτουργία που προέκυψε στο πρόγραμμα χημειοθεραπειών του νοσηλευτικού ιδρύματος», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας. Είχε προηγηθεί η καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα, 4/9, χρειάστηκε να αναβληθούν προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, με την Ομοσπονδία να αποδίδει τις… αρρυθμίες σε υποχρηματοδότηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας – Νοσοκομεία: Ορίστηκε νέα επιτροπή αξιολόγησης των διοικητών

Πέντε κρίσιμα πεδία μεταμορφώνουν τα Δημόσια Νοσοκομεία

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Τα 6 «ένοχα» μικρόβια που σκοτώνουν σε απλές κλίνες και ΜΕΘ