Σε διευκρινίσεις σχετικά με τον πνιγμό του τρίχρονου αγοριού από σταφύλι στην Τήνο προέβη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), μέσω ανακοίνωσης του προέδρου της Μιχάλη Γιαννακού. Υπενθυμίζεται ότι του τραγικού συμβάντος ακολούθησαν δηλώσεις συγγενών του άτυχου παιδιού, σύμφωνα με τις οποίες η μοιραία κατάληξη θα είχε αποφευχθεί εάν το Κέντρο Υγείας δεν ήταν υποστελεχωμένο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Το Κέντρο Υγείας Τήνου είναι υποστελεχωμένο. Δεν ευθύνεται όμως αυτό για την τραγική κατάληξη του παιδιού.

Αντιλαμβανόμαστε τη φρίκη και την τραγωδία της οικογένειας για τον θάνατο του 3χρονου παιδιού τους στη Τήνο, Όμως για τη τραγική κατάληξη δεν ευθύνεται η υποστελέχωση του κέντρου υγείας που πράγματι υφίσταται. Την ώρα που το παιδί προσήλθε στο κέντρο υγείας με τους αστυνομικούς εκεί υπήρχαν αγροτικοί ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε λιγότερο του ενός λεπτού προσήλθαν στο κέντρο υγείας η παιδίατρος του κέντρου υγείας, ένας ιδιώτης παιδίατρος που γνώριζε το κέντρο υγείας, επίσης ιδιώτης παθολόγος που υπηρέτησε στο κέντρο υγείας και βοηθάει σε σοβαρά περιστατικά και ένας ιδιώτης καρδιοχειρουργός. Εφαρμόστηκε με το παραπάνω ότι προβλέπει το θεραπευτικό πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις πνιγμού χωρίς να καταφέρουν να αποφράξουν τις αναπνευστικές οδούς.

Το κέντρο υγείας Τήνου το έχουμε πει πολλές φορές είναι υποστελεχωμένο. Όπως όλες οι υγειονομικές μονάδες των νησιών μας. Από ειδικευμένους γιατρούς υπηρετούν μία παιδίατρος, μία μικροβιολόγος, μία καρδιολόγος και μία γενική γιατρός. Η μικροβιολόγος, η παιδίατρος αναγκάζονται να κάνουν γενική εφημερία και να εξετάζουν παθολογικά περιστατικά. Δεν υπάρχουν όπως θα έπρεπε για κέντρο υγείας γενικοί ιατροί ή παθολόγος να καλύπτουν τις εφημερίες. Υπήρχε διαθέσιμο ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ και μηχανή του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο πλήρωμα ασθενοφόρων που δυστυχώς δεν έλαβαν κλήση.

Μ. Γιαννάκος»