Χωρίς σημαντική επιβάρυνση εξακολουθεί να είναι το ΕΣΥ παρά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες κινείται σε σταθερό επίπεδο, ενώ ιδιαίτερα χαμηλός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων, προκαλώντας θετικό «ρεκόρ». Ειδικά εάν τα νούμερα συγκριθούν με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο γίνεται κατανοητό ότι η πανδημία έχει περάσει την οξεία φάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και χθες το βράδυ σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 458 ασθενείς. Σε ειδικές κλίνες, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύονταν 141 ασθενείς, εκ των οποίων όμως μόλις 27 διασωληνωμένοι. Η μεγάλη αυτή διαφορά στους αριθμούς νοσηλευομένων σε ΜΕΘ και διασωληνωμένων δεν συνηθίζεται τα τρία χρόνια της πανδημίας. Οι ασθενείς φαίνεται ότι παρουσιάζουν καλύτερη κλινική εικόνα, ως αποτέλεσμα της υβριδικής ανοσίας αλλά και της μικρότερης επικινδυνότητας του ιού. Επίσης, το «χάσμα» πιθανόν οφείλεται σε καλύτερη ανταπόκρισή τους στα φάρμακα και πιο έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Τόσο λίγοι διασωληνωμένοι έχουν να καταγραφούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πόσω μάλλον σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού, όπως είναι η τωρινή. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει ότι ο Σεπτέμβριος πέρυσι ξεκίνησε με 1.382 ασθενείς με covid-19 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες και 120 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Η επιδημική έξαρση, πάντως, συνεχίζει να προβληματίζει, και να διατηρεί ψηλά το επίπεδο συναγερμού, καθώς από το φθινόπωρο το ΕΣΥ εκτός από τον κορωνοϊό θα έχει να αντιμετωπίσει και τις εποχικές ιώσεις που αυξάνουν την πίεση. Ένας ακόμη λόγος είναι οι παραιτήσεις γιατρών που δημιουργούν ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

«Με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επιπλέον, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023, πάλι με επίσημα στοιχεία, αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ, ζήτησε αυξημένη επαγρύπνηση για τις νέες παραλλαγές του πανδημικού ιού. Μιλώντας στην 73η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Αφρική, ο κ. Αντάνομ υπογράμμισε πως τον περασμένο Μάιο κήρυξε το τέλος του συναγερμού για τον κορωνοϊό και την ευλογιά των πιθήκων (mpox). Τόνισε πως κανένα από τα δύο δεν αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη. Ωστόσο, και τα δύο εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την υγεία.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΔΕΘ – ΕΣΥ: 5 εξαγγελίες – κλειδιά που βελτιώνουν την καθημερινότητα των ασθενών

Ιλαρά – ECDC: Σε ποιες χώρες υπάρχει έξαρση – Η κατάσταση στην Ελλάδα

Υεμένη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «έχασαν την επαφή» με 2 εργαζομένους τους