Στην προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών 148 κωδικών φαρμάκων προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

Τη νέα λίστα των φαρμάκων που δεν επιτρέπεται να εξαχθούν σε άλλες χώρες και πρέπει να διατίθενται μόνο στην ελληνική αγορά, ανήρτησε ο ΕΟΦ σήμερα, επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα επικαιροποιείται από τον Οργανισμό με βάση τις εκάστοτε συνθήκες και με στόχο την προστασία της υγείας των ασθενών και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται φάρμακα για όλες τις παθήσεις, όπως για παράδειγμα αντιθρομβωτικά, φάρμακα για την επιληψία ή τη νόσο του Πάρκινσον, αλοιφές για την ακμή, σκευάσματα για τον μυοσκελετικό πόνο, οι γνωστές ενέσεις σεμαγλουτίδης για τον διαβήτη, γνωστά κολλύρια για τα μάτια, δημοφιλή σκευάσματα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Ο ΕΟΦ με την απόφασή του αποφασίσει, επίσης, ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Οργανισμού για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση.

«Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη», αναφέρει.

Η αναλυτική λίστα του ΕΟΦ σε αυτόν τον σύνδεσμο.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΟΠΥΥ – Φάρμακα: Όφελος 630 εκατ. ευρώ από τις διαπραγματεύσεις τιμών

ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την καταπολέμηση του ΗΙV