Σε εγρήγορση είναι οι υγειονομικές αρχές της χώρας, εν αναμονή του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» που επηρεάζει από σήμερα τη χώρα μας με υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή. Δημόσια νοσοκομεία και ΕΚΑΒ είναι σε αυξημένη ετοιμότητα έχοντας φροντίσει ό,τι χρειάζεται ώστε να ανταποκριθούν σε περιστατικά σχετικά με τον καύσωνα. Παράλληλα, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή των ευάλωτων ομάδων να προσέχουν τις επόμενες ημέρες και δίνουν συμβουλές για μέτρα προφύλαξης.

Σε συντονισμό με όλο τον κρατικό μηχανισμό, το ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη ετοιμότητα αυτές τις ημέρες ώστε να ανταποκρίνεται στις κλήσεις για πολίτες που τυχόν παρουσιάσουν προβλήματα υγείας εξαιτίας της ζέστης. Μάλιστα, άδειες και ρεπό δεν χορηγούνται στους εργαζόμενους μέχρι να περάσει το κύμα του καύσωνα. Ένα όχημα «ταχείας επέμβασης» που θα διαθέτει γιατρό και διασώστη θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

Όσον αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, δεν αλλάζει κάτι ως προς τις ομάδες εφημέρευσης, όπως είναι καθορισμένες, ωστόσο, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με επείγον έγγραφό του ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των επόμενων ημερών.

Στο έγγραφο που έστειλε προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, τονίζεται η ανάγκη της ολοκλήρωσης της ετήσιας συντήρησης των κεντρικών και μη κεντρικών συστημάτων ψύξης, καθώς και πάσης φύσεως ψυκτικών θαλάμων και ψυγείων φύλαξης ευπαθών ειδών και προϊόντων. Ζητείται η διεξαγωγή συνεχών ελέγχων για τη διακρίβωση της αδιάλειπτης λειτουργίας των συστημάτων αυτών.

Επιπλέον, είναι αναγκαία, όπως επισημαίνει ο κ. Θεμιστοκλέους, η λήψη όλων των μέτρων και η εκτέλεση δοκιμών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τυχόν υποστηρικτικός εξοπλισμός, όπως ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, γεννήτριες και UPS, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση. Στα μέτρα που προτείνονται στα νοσοκομεία περιλαμβάνεται η εξασφάλιση επαρκούς αριθμού προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων για την εκτέλεση ελέγχων, εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών, εφόσον προκύψουν, καθώς επίσης και η λήψη μέτρων για την αποδοτικότερη λειτουργία των εγκαταστάσεων κλιματισμού, των ψυκτικών θαλάμων και των ψυγείων, ώστε να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ενέργειας.

Οι ειδικοί συστήνουν σε όλους τους πολίτες να μην είναι εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συστάσεις, βέβαια, ισχύουν ειδικά για τους πολίτες με προβλήματα υγείας. «Καθώς είναι σε εξέλιξη ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια, είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό υγρασίας, δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, ικανή να τους…κλέψουν την ανάσα. Άνθρωποι με βρογχικό άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με το γιατρό τους, ώστε εάν χρειαστεί, να λάβουν τροποποίηση της αγωγής τους», σημειώνει στο ygeiamou.gr η Πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά.

Αντίστοιχες οδηγίες, ισχύουν για τους ασθενείς με όλα τα χρόνια νοσήματα. Χθες, ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Καθηγητής Καρδιολογίας, έδωσε οκτώ χρήσιμες συμβουλές για άτομα με καρδιολογικά προβλήματα. Μεταξύ άλλων, συστήνει την αποφυγή μετακινήσεων τις ζεστές ώρες, την επιλογή κατάλληλου ρουχισμού, την αποφυγή μεγάλων γευμάτων, την τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής με τον καρδιολόγο εφόσον χρειαστεί.

Η θερμοπληξία, για την οποία ο κίνδυνος είναι αυξημένος τις επόμενες ημέρες, είναι μια κατάσταση επείγουσα που απαιτεί άμεση ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με την κυρία Τσικρικά, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι τα εξής:

-Δυσκολία στην αναπνοή.
-Θωρακικός πόνος.
-Ζάλη.
-Έντονος πονοκέφαλος.
-Σύγχυση.
-Αποπροσανατολισμός.
-Μυϊκές κράμπες.
-Ξηρό δέρμα.

Δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες, συμβουλεύει:

-Παραμονή σε κλειστούς και κλιματιζόμενους χώρους.
-Ελαφρύ ρουχισμό.
-Επαρκή ενυδάτωση.
-Ισορροπημένη και ελαφριά διατροφή.
-Συχνά χλιαρά ντους.
-Αποφυγή έντονης άσκησης κατά τις μεσημβρινές ώρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Καύσωνας Κλέων: Νέες οδηγίες από την Πολιτική Προστασία – Τι ισχύει για βρέφη και ηλικιωμένους

Καύσωνας Κλέων: Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Πάνω από 60.000 θάνατοι από τους καύσωνες το 2022 στην Ευρώπη – Υψηλή θνησιμότητα και στην Ελλάδα