Στο σύστημα DRG θα ενταχθούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με Υπουργική Απόφαση που είναι σε αναμονή. Παράλληλα, προχωρά η κεντρικοποίηση της παραγγελιοληψίας, ενώ στο ίδιο πνεύμα της μέτρησης, της διαφάνειας και της τακτοποίησης έχει προχωρήσει και το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Επίσης, αλλάζει η χρηματοδότηση νοσοκομείων με πλειοψηφία των πόρων να προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ, στη στιγμή που ο ΟΔΙΠΥ θα επιχειρήσει να εφαρμόσει προσαρμοσμένους δείκτες μέτρησης στην ελληνική πραγματικότητα.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, στο 14th Pharma & Health Conference με τίτλο «Η Υγεία στο επίκεντρο αλλαγών». Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr.

Στην πρώτη ομιλία του συνεδρίου ο Δρ. Παντελής Μεσσαρόπουλος MD, MSc, PhD(c), Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ.) σχολίασε πως η εφαρμογή του Σύστηματος DRG άργησε στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η οποία εξασφαλίζει μια δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων στα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη πλήρως έχουν ενταχθεί στο σύστημα δυο υγειονομικές περιφέρειες και όπως ανακοίνωσε ο κ. Μεσσαρόπουλος είμαστε σε «αναμονή της υπουργικής απόφασης για να ενταχθούν όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

Αναφορικά με την κεντρική κωδικοποίηση για να «μιλάνε» τα νοσοκομεία μια «ενιαία γλώσσα» προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, όπως επεσήμανε ο Άρης Αποστόλου, Πρόεδρος, Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) ανακοινώνοντας ότι «ανεβαίνει» εντός των ημερών ο διαγωνισμός για τον σύμβουλο που θα προσχωρήσει στην κωδικοποίηση για το σύνολο υλικών και παράλληλα έχει ετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αναλώσεων μέσω της πλατφόρμας ekapynet. Ως προς την Κεντρική παραγγελιοληψία για το φάρμακο μέσω της πλατφόρμας θα ενταχθεί σε δεύτερο στάδιο όλο το προϊόν της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης. Παράταση δόθηκε για την εκκίνηση της εφαρμογής για τις 2 Οκτωβρίου.

Φαρμακευτική πολιτική

Ως προς την φαρμακευτική πολιτική, τις τεράστιες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης για τον κλάδο του φαρμάκου στηλίτευσε ο Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων, MSD Ελλάδας. Μάλιστα ο κ. Καρόκης καυτηρίασε το γεγονός ότι κάθε χρόνο η χρηματοδότηση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη για την Πολιτεία και την φαρμακοβιομηχανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Το υπάρχον σύστημα δεν πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί γιατί δεν κάνει καλό σε κανένα». Ενδεικτική είναι η εκτίμηση πως η βιομηχανία θα παρέχει το 57% της φαρμακευτικής δαπάνης το 2026, όταν η συμμετοχή των ασθενών θα αγγίξει το 1 δις ευρώ, παρά τις προθέσεις κυβέρνησης να μειώσει τις ιδιωτικές δαπάνες.

Σε αιχμηρό τόνο ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Γενικός Διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ανήθικο να καταλογίζεται σε μια εταιρεία επιστροφή επί των πωλήσεων της τάξεως του 70% για το α’ εξάμηνο του 2022 στη νοσοκομειακή δαπάνη». Ανεπίλυτα προβλήματα παραμένουν εκτός από τη δαπάνη για ανασφάλιστους, ο ΙΦΕΤ που φθάνει έναν κύκλο εργασιών 200 εκ.και τροφοδοτείται από τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό που καλύπτει υπάρχοντες δαπάνες για το φάρμακο.

10.000 προσλήψεις στην Υγεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου στην ομιλία του ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, εξήγησε ότι η στρατηγική της νέας κυβέρνησης για την Υγεία βασίζεται σε τρεις άξονες: στο ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τη ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων, εκτός από τις 10.000 προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, 7.000 αναμένεται να ολοκληρωθούν από τον ΑΣΕΠ σε 6 με 12 μήνες, ενώ προανήγγειλε ότι ο πρόσφατος νόμος για την ανασυγκρότηση των εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι η ΠΦΥ δεν ταυτίζεται με το Πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού, αλλά η ΠΦΥ θα συνδεθεί με τη Πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας. Η κυρία Αγαπηδάκη τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των πρωτοβάθμιων μονάδων σε ένα ενιαίο δίκτυο ώστε η ΠΦΥ να αποκτήσει νόημα με «ισχυρή κεντρική διοίκηση και ισχυρή αποκεντρωμένη ικανότητα». Σε ότι αφορά στη Δημόσια Υγείας επεσήμανε ότι πρώτη φορά επενδύονται πάνω από 600 εκ. ευρώ στην πρόληψη.

Μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, υποστήριξε πως «πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που να βγάζει νόημα», εξηγώντας ότι πρέπει να είναι μια σειρά από υπηρεσίες με ενιαία αποστολή. «Το Υπουργείο έχει επιτελικό ρόλο, αλλά στη παρούσα κατάσταση χρησιμοποιείται λανθασμένα ένα κέντρο υγείας ως δεκανίκι του νοσοκομείου και δεν επενδύουμε στην ΠΦΥ, αλλά σπαταλάμε πόρους», όπως περιέγραψε.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: 14 νεκροί και 20 διασωληνωμένοι ασθενείς την τελευταία εβδομάδα