Τη ρύθμιση που προϋποθέτει η κίνηση ασθενοφόρων με μικτά πληρώματα, από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Η σημασία που έχει το ΕΚΑΒ και η μείωση των χρόνων διακομιδών για τη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους, σφραγίστηκε με τη χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ΕΚΑΒ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε για ό,τι αφορά στο Κέντρο, δηλαδή αριθμούς πληρωμάτων, ασθενοφόρων, βάρδιες. Ήδη από την περασμένη Τρίτη στην ευρεία τηλεδιάσκεψη που είχε με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τους διοικητές νοσοκομείων και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ είχε ζητήσει από την τελευταία αναλυτική λίστα με τις περιοχές της χώρας που υπάρχει μονοβάρδια. Επίσης, ζήτησε από τους διοικητές των ΥΠΕ καταγραφή των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, σε περιοχές που δεν υπάρχουν τομείς ΕΚΑΒ.

Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα το ΕΚΑΒ έχει τομείς σε Κω, Ρόδο και Λέρο. Τα υπόλοιπα νησιά καλύπτονται με τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας. Αντίστοιχα, στις Κυκλάδες τομείς ΕΚΑΒ έχουν τα μεγαλύτερα νησιά. Βέβαια, στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καταγράφονται ελλείψεις, όπως συμβαίνει και με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Ενδεικτικά, στη 2η ΥΠΕ (στην ευθύνη της οποίας είναι τα νησιά του Αιγαίου) τα ασθενοφόρα που ανήκουν σε Κέντρα Υγείας και μικρότερα ιατρεία ανέρχονται σε περίπου 25.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με νόμο του 2016, δύνανται οδηγοί Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και πυροσβέστες να βρίσκονται στο «τιμόνι» ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, σε έκτακτες περιπτώσεις. Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο νόμος αυτός να τροποποιηθεί και να ισχύει και για το ΕΚΑΒ.

Εάν το ρόλο των οδηγών αναλάβουν Ένοπλες Δυνάμεις και Πυροσβεστική, τότε θα απελευθερωθούν διασώστες για άλλα οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, το ΕΚΑΒ στελεχώνεται με δύο διασώστες που είναι οι μόνοι αναγνωρισμένοι και νομιμοποιούνται να είναι μέσα στα ασθενοφόρα.

Έτσι, σε περιοχές που μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμο μόνο ένα ασθενοφόρο, λόγω έλλειψης πληρωμάτων, θα μπορεί να βγει σε κυκλοφορία και δεύτερο, με στόχο να αποφεύγονται τραγικά συμβάντα όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την παραπάνω λογική, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που δεν αποκλείεται να βγει άμεσα, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, σκοπός είναι η ταχεία ανταπόκριση των ασθενοφόρων σε νησιά και περιοχές που συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λύση των μικτών πληρωμάτων είναι πρόσκαιρη και ο στόχος της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι μόνιμες προσλήψεις. Προεκλογικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις συνολικά στην Υγεία. Μάλιστα, όταν ετέθη το θέμα των μόνιμων προσλήψεων στον κ. Χρυσοχοΐδη χθες στο ΕΚΑΒ, ο ίδιος φέρεται να απάντησε ότι «όλα θα γίνουν».

Την ίδια στιγμή, για την μείωση του φόρτου εργασίας του ΕΚΑΒ, ο Υπουργός Υγείας, ζήτησε από τα νοσοκομεία να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων των οποίων ο ρόλος θα είναι τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Όταν δηλαδή ένας ασθενής παίρνει εξιτήριο αλλά χρειάζεται ασθενοφόρο να μεταβεί σπίτι του, αυτό να γίνεται με ιδιωτικό ασθενοφόρο και να μην επιβαρύνεται το ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε επείγουσες κλήσεις.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μικτά πληρώματα

Την αντίθεσή τους στο σχέδιο μικτών πληρωμάτων, με ενίσχυση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πυροσβεστική, εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Σωματείο Εργαζομένων κάνει λόγο για ιδέες που ενέχουν κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και τονίζει ότι δεν θα ανεχτεί «οποιονδήποτε φανταστικό συνδυασμό στελέχωσης ασθενοφόρων».

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του: «Η ίδια η Πολιτεία έχει θεσπίσει επαγγελματικά δικαιώματα για την ειδικότητα μας μέσω της απόκτησης Άδειας ασκήσεως επαγγέλματος η οποία είναι προαπαιτούμενο για την πρόσληψη στο ΕΚΑΒ. Όλα αυτά έγιναν για να υπάρχει εξειδικευμένη βοήθεια στους ασθενείς στο σημείο και η εν συνεχεία υποστήριξη της υγείας τους μέχρι την παράδοση τους σε υγειονομικό σχηματισμό. Όλη αυτή η βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από την ημερομηνία ίδρυσής του έως και σήμερα σώζει χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης των υπηρεσιών του, θα έχει αντίκτυπο πρώτα στους ασθενείς».

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΑΒ: Το νέο σχέδιο διακομιδών – Τα μικτά πληρώματα των ασθενοφόρων που αναζητά το Υπουργείο

ΕΚΑΒ: Πρωινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας – Τι συζητήθηκε

ΕΚΑΒ: Πόσες διακομιδές πραγματοποιούνται καθημερινά