Στο αυστηρό πλαίσιο του ρόλου της υπηρεσιακής Υπουργού Υγείας, θα πορευτεί για τον επόμενο μήνα η Αναστασία Κοτανίδου που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Παρασκευή. Έχοντας στην ευθύνη της ένα «βαρύ» χαρτοφυλάκιο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πιθανόν χρειαστεί να διαχειριστεί στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, παρόλο που δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες.

Την κρισιμότητα του χαρτοφυλακίου που ανέλαβε έστω και για πέντε εβδομάδες γνωρίζει έτσι και αλλιώς η ίδια. Και αυτό έδειξε σαφώς στις πρώτες δηλώσεις της στην τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον τέως Υπουργό, Θάνο Πλεύρη. «Πιστεύω ότι η τύχη που μου ευχήθηκε ο κύριος Πλεύρης, μάλλον θα μου χρειαστεί αυτό το μήνα. Ευτυχώς είναι ένας μήνας όπως και να είναι θα περάσει», σημείωσε η ίδια χαριτολογώντας.

Οι αρμοδιότητες της κυρίας Κοτανίδου, όπως και των υπόλοιπων υπηρεσιακών Υπουργών είναι περιορισμένες. Άλλωστε, βασικός σκοπός της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα με ομαλότητα στις εκλογές. Η υπηρεσιακή Υπουργός Υγείας δεν έχει δικαίωμα παραγωγής νομοθετικού έργού και υπογραφής αποφάσεων, από τη στιγμή που σήμερα η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου διαλύεται και η χώρα οδεύει και πάλι σε προεκλογική περίοδο. Παρόλ’ αυτά, θα διαχειριστεί ενδεχόμενες έκτακτες καταστάσεις και εφόσον χρειαστεί οποιαδήποτε παρέμβαση αυτή θα γίνει μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από νωρίς επαφές

Δίπλα στην κυρία Κοτανίδου βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Μάριος Θεμιστοκλέους, οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι τη δεύτερη κάλπη. Οι δύο τους γνωρίζουν το υγειονομικό πεδίο και είναι σε απευθείας επικοινωνία με όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τις διευθύνσεις Υγείας. Η κυρία Κοτανίδου έχει στενή συνεργασία μαζί τους τόσο μέσω της συνεισφοράς της στην πανδημία ως μέλος επιστημονικών επιτροπών που συμβούλευαν την κυβέρνηση όσο και μέσω της θέσης της στο μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο, τον «Ευαγγελισμό».
Την ίδια στιγμή, η γνωστή Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας πρότεινε στους στενούς συνεργάτες του γραφείου της πρώην αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Η κυρία Κοτανίδου είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και εγνωσμένου κύρους που έχει «κερδίσει» την εμπιστοσύνη από τα χρόνια της πανδημικής κρίσης. Βασικό κριτήριο για την επιλογή της, όπως και όλων των υπηρεσιακών Υπουργών, είναι η επιστημονική της γνώση στο αντικείμενο του Υπουργείου. Η ίδια βρέθηκε στην Αριστοτέλους ήδη πριν την ανάληψη καθηκόντων, από τη στιγμή που αποδέχθηκε την πρόταση που της έγινε. Πραγματοποίησε επαφές με τον κ. Πλεύρη και την κυρία Γκάγκα, με τους γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες και ενημερώθηκε για όλα τα «ανοιχτά» ή όχι ζητήματα.

Το χαρτοφυλάκιο της Υγείας κατέχει σημαντική θέση στη μετεκλογική «ατζέντα». Αρκετές μεταρρυθμίσεις έχουν ξεκινήσει και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ανάμεσα σε αυτές είναι τα προγράμματα προσυμπτωτικού ελέγχου για όλο τον πληθυσμό, στο πρότυπο των δωρεάν μαστογραφιών. Επίσης, ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού, η κτιριακή αναβάθμιση δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, η ψηφιοποίηση της Υγείας, η Κατ’ Οίκον νοσηλεία, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν στο φάρμακο.

 

Διαβάστε επίσης:

Κατ’ Οίκον Νοσηλεία: Άμεση υλοποίηση σε τρία νοσοκομεία

Υπουργείο Υγείας – Προσωπικός Γιατρός: Τα σενάρια για την «αναγέννηση» του θεσμού

Υπουργείο Υγείας: Με σεφ και λαχανόκηπους ξεκινούν οι δράσεις για την παιδική παχυσαρκία