Μάχη με τις ελλείψεις προσωπικού δίνει το Τμήμα Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», ένα Τμήμα που μετρά 30 και πλέον χρόνια εντός του ΕΣΥ. Όπως καταγγέλλει η 5μελής επιτροπή του νοσοκομείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων τα εργαστήρια και το κλινικό διαγνωστικό έργο απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους. Για τον λόγο αυτό, η επιτροπή έχει προγραμματίσει κινητοποίηση το πρωί της Δευτέρας 15 Μαϊου στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Το συγκεκριμένο Τμήμα ουσιαστικά λειτουργεί και ως Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως κάθε παιδί που διαγιγνώσκεται με λευχαιμία, έχει ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή προχωρά για μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να ολοκληρώσει στο τμήμα αυτό του «Αγία Σοφία» εξειδικευμένες εξετάσεις.

«Το Τμήμα, όμως, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λειτουργίας με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού. Θα λειτουργεί με 2 μόνιμους γιατρούς και 2 βιολόγους/βιοχημικούς. Από τους 8 Τεχνολόγους/ Παρασκευαστές μένουν 3 και από τους 3 νοσηλευτές παραμένει 1. Διάδοχος κατάσταση δεν υπάρχει» αναφέρει η 5μελής επιτροπή.

Ωστόσο, για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εξειδικευμένων εξετάσεων είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστοποίηση από τους αρμόδιους φορείς. Το εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας έλαβε  την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας (EFI) το 2004, όταν λειτουργούσε με 5 άτομα. «Τους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργεί με 1 Βιοχημικό και μία τεχνολόγο με τον  μισό χρόνο εργασίας της γιατί καλύπτει και άλλες ανάγκες» τονίζουν οι γιατροί της επιτροπής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια της πιστοποίησης από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό. Όμως, και τα άλλα εργαστήρια έχουν Πιστοποίηση ΕΣΥΔ από το 2020 που έχει σαφείς απαιτήσεις για τη λειτουργία τους.

«Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό έχουν εγκαίρως και πολλαπλώς διατυπωθεί στη διοίκηση και από τους συναδέλφους και από τους Επιθεωρητές. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της στελέχωσης  του Τμήματος Ανοσολoγίας – Ιστοσυμβατότητας  με άμεσες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού με κατεπείγουσα διαδικασία τουλάχιστον 2 γιατρών, 1 βιολόγου/χημικού με εμπειρία μοριακών τεχνικών, 2 τεχνολόγων και τουλάχιστον 1 νοσηλευτή» αναφέρει η 5μελής επιτροπή και καλεί τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση μαζί με τον σύλλογο γονέων παιδιών με ανοσοανεπάρκειες και τον ενιαίο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ.