Στον κομβικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην κατ’ οίκον νοσηλεία και συνεπώς, στην ανάγκη ένταξής τους στο υπό σύνταξη ειδικό σχέδιο της κατ´ οίκον νοσηλείας που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, εστιάζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ).

Ειδικότερα, με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την κατ’ οίκον νοσηλεία, που έχει συσταθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) κοινοποιώντας την και στα συναρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, ο ΠΣΦ υπογραμμίζει ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει την κατ’ οίκον νοσηλεία και προβλέπει τις πράξεις που παρέχονται από επαγγελματίες υγείας, για τους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα στο σπίτι, με τον φυσικοθεραπευτή να είναι βασικός πυλώνας μαζί με τον γιατρό και το νοσηλευτή.

Η επταμελής ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί στο ΚΕ.Σ.Υ. για να ετοιμάσει το σχέδιο αυτό, θα ορίσει – μεταξύ άλλων παραμέτρων – και τις ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώνουν τις ομάδες που θα προσφέρουν τις κατ’ οίκον συνεδρίες σε παθήσεις όπως χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα, νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, “οι φυσικοθεραπευτές κατέχουν έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και διαχρονικά παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες σε κατ΄οίκον νοσηλεία, σε πληθώρα παθήσεων, όπως νευρολογικά ή μυοσκελετικά νοσήματα, κακώσεις άκρων και σπονδυλικής στήλης, που προκαλούν κινητικά ελλείματα, κινητικές αναπηρίες υπερήλικων ασθενών και πολλά άλλα. Οι φυσικοθεραπευτές, είτε ως μεμονωμένοι θεραπευτές, μετά τη διάγνωση των ιατρών, είτε ως μέλη της ομάδας ΠΦΥ, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης, στη βελτίωση της υγείας σε πληθυσμούς, στη βελτίωση της λειτουργίας της ομάδας και της ολιστικής προσέγγισης του ασθενούς και τελικά στη μείωση του κατά κεφαλήν κόστους”.

“Ο ΠΣΦ υπερτονίζει στην επιστολή του ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η νοσηλεία στα Νοσοκομεία και να επιλέγεται η κατ΄οίκον νοσηλεία, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση του ασθενούς, διότι αποφεύγονται πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, βελτιώνεται η ψυχολογία του ασθενούς και μειώνεται το κόστος νοσηλείας σημαντικά, κάτι που τονίζεται με έμφαση και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της συνεισφοράς της φυσικοθεραπείας, δεδομένου ότι αποδεδειγμένα επιτυγχάνει, εκτός από τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και τη μείωση των συνολικών δαπανών υγείας” αναφέρει ο πρόεδρος των φυσικοθεραπευτών, κ. Πέτρος Λυμπερίδης.

Ειδήσεις σήμερα: 

Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Αιχμή του δόρατος στον Ιατρικό Τουρισμό

ΑΣΕΠ: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα για τις 493 προσλήψεις στην Υγεία