Τους επτά πυλώνες για την οικοδόμηση του νέου ΕΣΥ παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του «Συμβολαίου Αλλαγής», του συνολικού προγράμματος που θα υλοποιήσει εφόσον εκλεγεί.

Με στόχο την αξιοπρεπή περίθαλψη και τη φροντίδα υγείας για όλους, οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνουν τα εξής:

Αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας.

– Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

-Άμεσα, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ στους γιατρούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και επιπλέον 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετρετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

-Επαναφορά των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων.

– Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

– Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.