Το νέο ΕΣΥ, όπως αυτό θα οικοδομηθεί εξαρχής σε κάποια τμήματα ή θα ενισχυθεί σε άλλα, με δομικά υλικά την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας, τις προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, τη θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων στο προσωπικό, το σύγχρονο Managment με το οποίο θα διοικούνται οι δομές υγείας, την προνοσοκομειακή φροντίδα μέσω του ΕΚΑΒ, απεικονίστηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με δέκα επιστήμονες του ΕΣΥ, σε εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών για το κατά κοινή παραδοχή πολύπαθο αυτό πεδίο.

Με συντονίστρια την νυν γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρωθυπουργός και οι εκπρόσωποι του επιστημονικού δυναμικού του ΕΣΥ, συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τους αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να δρομολογηθούν, με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει εμφατικά πως η χώρα μπορεί και θα κάνει άλματα στον τομέα της υγείας και να δεσμεύεται προσωπικά για την υλοποίηση του προγράμματος Υγείας της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν και πάλι.

Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, προερχόμενοι από κομβικά πεδία του συστήματος υγείας, ήταν – με σειρά εμφάνισης στη συζήτηση- η κυρία Ζωή Σάκο, παιδίατρος, ο κ. Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η κυρία Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, ο κ. Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ελλάδος, η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Γιάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Καρδιολογικής της Β Καρδιολογικής στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, η κυρία Κατερίνα Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια στον “Ευαγγελισμό”, η κυρία Έλενα Ραφαέλα, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης, ο κ. Απόσταλος Δάμκαλης, υπεύθυνος μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ και ο κ. Νίκος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο Αττικόν.

Επένδυση στην πρόληψη

Κάνοντας μια ανασκόπηση των πεπραγμένων της προηγούμενης τετραετίας, από το 2019 έως και το 2023, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι δαπάνες Υγείας έχουν αυξηθεί από 3,8 δις ευρώ σε 5,1 δις ευρώ, δηλαδή κατά 37%, το ανθρώπινο δυναμικό από 100.000 σε 107.000, και οι μισθοί των γιατρών κατά 10%, οι κλίνες ΜΕΘ από 600 σε περίπου 1.300, παρότι η χώρα βρισκόταν στη δίνη της πανδημίας κορωνοιού. Αναφορικά με το εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τη χαρακτήρισε μια συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση, που έχει προχωρήσει πολύ σε σύγκριση με αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν, με 5 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες σε Προσωπικό Γιατρό, αλλά και με μεγάλες ανάγκες ακόμη σε γιατρούς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα προγράμματα πρόληψης, τονίζοντας την αξία τους κυριολεκτικά, καθώς θα διατεθούν συνολικά 500 εκατ. Ευρώ, και μεταφορικά για την υγεία του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των γυναικών που δικαιούνται δωρεάν μαστογραφία, στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, την έχουν πραγματοποιήσει και περισσότερες από 7.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με ευρήματα πρώιμου σταδίου.

Η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας (σχετικό ερώτημα υπέβαλε η παιδίατρος κυρία Σάκου) βρίσκεται στις προτεραιότητες του σχεδίου για τη Δημόσια Υγεία, με παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν από φθηνά, υγιεινά φαγητά στα κυλικεία των σχολείων μέχρι δωρεάν ραντεβού με διατροφολόγους για τα παιδιά.

Οι σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει στην ΠΦΥ αλλά και οι αδυναμίες που την χαρακτηρίζουν ακόμη ήρθαν στο προσκήνιο μέσα από την τοποθέτηση του κ. Μαριόλη ( είχε διακριθεί ως Ευρωπαίος οικογενειακός γιατρός το 2019), ο οποίος έθεσε στον πρωθυπουργό το ερώτημα πως θα ενδυναμώσει την ΠΦΥ. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως είναι ζητούμενο και στόχος ο ικανός αριθμός Προσωπικών Γιατρών, καθώς αποτελεί τη βάση για δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην υγεία, και δεσμεύθηκε πως θα δοθούν κίνητρα οικονομικά και άλλα στους γιατρούς για να ενταχθούν στο σύστημα υγείας, είτε ως προσωπικοί γιατροί είτε στις δομές του ΕΣΥ.

Απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα της κυρίας Λάγιου για το κατά πόσο είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να στηρίζει την προληπτική ιατρική, ο πρωθυπουργός παρέθεσε τις δράσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που έχουν δρομολογηθεί με το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης και διαβεβαίωσε ότι η επένδυση στην πρόληψη θα είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναγκαίοι οι δείκτες ποιότητας στο ΕΣΥ

Μιλώντας με τον κ. Δέδε, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως το σύστημα υγείας χρειάζεται ενημερωμένους ασθενείς με σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των φαρμάκων, των τεχνολογιών και των υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε δε στον ΟΔΙΠΥ, τον Οργανισμό που από το 2019 καταγράφει και αξιολογεί τις υπηρεσίες υγείας. “Αν δεν μετράμε, δεν γνωρίζουμε την εικόνα, χρειαζόμαστε τους δείκτες μέτρησης της υγείας. Μετράμε για να μάθουμε πως λειτουργούν τα νοσοκομεία και να μάθουμε από οσους έχουν τις καλές επιδόσεις” είπε χαρακτηριστικά, με τη συζητηση να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση και από την κυρία Κοτανίδου, που έλαβε στη συνέχεια τον λόγο, ρωτώντας αν θα αξιολογηθούν οι δομές του ΕΣΥ. “Ναι, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Η αξιολόγηση θα υπάρχει παντού στη δημόσια διοίκηση. Στην υγεία μπορεί να έχει και ένα μικρό κόστος που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

“Πώς θα γίνουν ελκυστικά τα δημόσια νοσοκομεία για τους νέους γιατρούς; ” έθεσε το ερώτημα ο καρδιολόγος, κ. Τσιαφούτης, με τον πρωθυπουργό να το αντιστρέφει και να διερωτάται επίσης αν πρόκειται για οικονομικό ζήτημα ή για τις συνθήκες εργασίας ο λόγος που δεν επιλέγουν το ΕΣΥ οι γιατροί. “Η δυνατότητα που δίνουμε στους γιατρους του ΕΣΥ να ασκήσουν εξωτερικό έργο θα δώσει λύση” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας με τη νοσηλεύτρια, κυρία Μανδραβέλη παραδέχθηκε τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, και ανακοίνωσε πως το συστημα υγειας θα ενισχυθεί με 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές την ερχόμενη τετραετία. “Εκπαίδευση, απολαβές, συνθήκες εργασίας, είναι οι τρεις άξονες οπου θα κινηθούμε” ανέφερε χαρακτηριστικα ο πρωθυπουργός.

Νέες προδιαγραφές για τους διοικητές νοσοκομείων

Το θέμα της διοίκησης των νοσοκομείων τέθηκε από την κυρία Ροφαέλα, διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης, δίνοντας την είδηση ότι θα χαραχθούν καινούργιες προδιαγραφές για τους επικεφαλής των νοσοκομείων, με στόχο να αποτυπωθεί όλο το σύγχρονο Managment στη λειτουργία των νοσοκομείων και τελικα στις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν οι πολίτες. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον υγειονομικό χάρτη, που καταρτίζεται στη βάση της αξιολόγησης των δομών υγείας, διαβεβαιώνοντας πως όλες οι αλλαγές και οι μετατροπές των υπαρχουσών δομών μονο θα ωφελήσουν τους πολίτες.

Με τον κ. Δάμκαλη, από το ΕΚΑΒ, η συζητηση ξεδίπλωσε το σχέδιο για τη δημιουργία 6 βάσεων αεροδιακομιδών και αεροπεριθαλψης για τις ορεινές περιοχές αλλά και την αναδιάταξη των σχετικών δυνάμεων για τη νησιωτική χώρα. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προνοσοκομειακής φροντίδας, στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται η διασύνδεση του ΕΚΑΒ με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, ώστε κατά την παραλαβή του κάθε περιστατικού να είναι γνωστά τα βασικά δεδομένα του, από πιθανές αλλεργίες μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Τέλος, στο ερώτημα του καθηγητή Ψυχιατρικής, κ. Σμυρνή για το αν θα συνεχιστεί η ενίσχυση του σχετικού πεδίου, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Υγείας είναι η απόδειξη της σημασίας που δίδεται στην ψυχική υγεία και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του.

Ειδήσεις σήμερα:

Διευκρινήσεις του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στις εφημερίες