«Ο κορωνοϊός έχει μια σταθερή διασπορά που δεν φαίνεται να πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο» δηλώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχόλη του ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων ελέγχων, οι ασθενείς εντοπίζονται με τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν νωρίτερα. «Αν κάποιος χρειαστεί χειρουργείο και έχει βγει θετικός είναι πιθανόν αυτό να του δημιουργήσει κάποια επιπλοκή» εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι ο ιός έχει περάσει σε φάση ενδημικότητας. «Επιβαρύνει άλλα προβλήματα που πιθανώς έχουμε και γι’ αυτό το λόγο οι ευάλωτοι οι οποίοι βγαίνουν θετικοί, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή», σημείωσε.

«Μας απασχολεί ότι η διασπορά παραμένει»

Αναφορικά με τον αριθμό των κρουσμάτων τόνισε ότι έχουμε σταθερά πάνω από 500 άτομα, μέσα στα νοσοκομεία που έχουν κορωνοϊό ενώ σχετικά με τη νέα υποπαραλλαγή που εμφανίστηκε στην Ινδία ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο “Αρκτούρος” δεν μας έχει χτυπήσει ακόμα την πόρτα. Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι βρίσκεται στην Ελλάδα. Δεν τον έχουμε ανιχνεύσει και δεν φαίνεται ότι είναι ικανός να αλλάξει ο “Αρκτούρος” την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, δηλαδή στο γενικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

«Αυτό που μας απασχολεί εμάς τους γιατρούς είναι ότι η διασπορά παραμένει. Εξακολουθούμε και έχουμε περιστατικά μέσα στα νοσοκομεία, ενώ από τις άλλες ιώσεις έχουμε σταματήσει να τα βλέπουμε και δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα σταματήσει. Δεν φαίνεται να περνάμε σε μια φάση όπου ο ιός δεν θα ανιχνεύεται, όπως γίνεται για παράδειγμα με τη γρίπη που δεν την ανιχνεύουμε άνοιξη-καλοκαίρι» διευκρίνισε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Το πιο πιθανό σενάριο για τη νέα υγειονομική κατάσταση

Επίσης, μιλώντας για τη νέα υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού τόνισε ότι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όπως είπε το πιο πιθανό σενάριο είναι να «έχουμε μία χαμηλή αλλά διαρκή διασπορά κατά τη διάρκεια του χρόνου και θα έχει εξάρσεις και υφέσεις».

Τέλος, ερωτηθείς τι θα γίνει το φθινόπωρο με τα εμβόλια ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι για τους ευάλωτους υπάρχει ειδικό πρόγραμμα και λογικά κάθε χρόνο θα χρειάζεται επαναληπτική δόση. «Ο γενικός πληθυσμός δεν θα χρειάζεται επιπλέον εμβολιασμούς, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα 2 -3 χρόνια», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: 38 νεκροί και 57 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

Μητσοτάκης στο TikTok για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Πάνω από 7.500 έγκαιρες διαγνώσεις

Unicef: 67 εκατ. παιδιά παγκοσμίως έχασαν δόσεις βασικών εμβολίων λόγω της πανδημίας