Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων κρίνεται αρκετά πιο χαμηλός σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κατά την προσεχή εαρινή και καλοκαιρινή περίοδο, λόγω του αυξανόμενου αριθμού εορταστικών εκδηλώσεων και των αυξημένων ταξιδιών.

Η έκθεση του Κέντρου καθορίζει μια σειρά από εκτιμήσεις για τις αρχές της δημόσιας υγείας σε τομείς όπως ο εμβολιασμός, η επιδημιολογική επιτήρηση, το testing και ο εντοπισμός των επαφών.

Όπως σημειώνεται, από τις 16 Μαΐου 2022, και μέχρι τις 4 Απριλίου 2023, έχουν αναφερθεί από 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.170 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και έξι θάνατοι. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άνδρες (98,1%) ηλικίας 18-40 ετών (64,6%).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση, φτάνοντας σε πολύ χαμηλούς αριθμούς από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2022.

«Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση και η ανίχνευση των επαφών παραμένουν το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της επιδημίας και θα πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές εμβολιασμού και αλλαγής συμπεριφοράς» αναφέρει σχετικά η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας μας, επιλεκτικά συστήνεται ο εμβολιασμός για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων σε άτομα που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και εντός 4 ημερών μετά την έκθεσή τους στον κίνδυνο μόλυνσης. Πρόκειται για τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του ασθενούς και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαχειρίζεται το κρούσμα.

Προληπτικός εμβολιασμός συστήνεται σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια. Από την πλευρά της Επιτροπής τονίζεται ότι ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει λόγω των επιδημιολογιών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, μέχρι τις 3 Μαρτίου 2023, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 300 000 δόσεις εμβολίου σε 25 χώρες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Όπως συνιστά το ECDC, το testing θα πρέπει να είναι ευρέως διαθέσιμο, για τη βελτίωση της ταχείας πρόσβασης των ύποπτων κρουσμάτων.

Τέλος, οι παρεμβάσεις πολιτικής υγείας με ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με τον κίνδυνο της νόσου θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της διενέργειας testing, της ανίχνευσης της επαφής και της απομόνωσης των κρουσμάτων.

Η νόσος είναι ιογενής λοίμωξη και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Διαβάστε επίσης: 

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται ευρέως προσυμπτωματικά