Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία για την έναρξη του προληπτικού ελέγχου των πολιτών για πιθανό καρδιαγγειακό έλεγχο της υγείας μας, καθώς ο ΕΟΠΥΥ ήδη έλαβε το «πράσινο φως» για την λήψη επιχορήγησης 101,3 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό. Τις επόμενες εβδομάδες λοιπόν το 50% των Ελλήνων, σταδιακά, θα λάβουν το σχετικό sms προκειμένου να προχωρήσουν στην εκτέλεση μιας σειράς προληπτικών εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία τους που σχετίζονται με την καρδιά, το διαβήτη κλπ.

Σύμφωνα με την κυρία Ανθή Παϊπέτη, Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής και Υποστήριξης Κοινοτικών Προγραμμάτων στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, πρόσφατα εγκρίθηκε η σχετική επιχορήγηση του οργανισμού η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα προληπτικών ελέγχων του ελληνικού πληθυσμού «Σπύρος Δοξιάδης». Μέχρι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει επιχορηγηθεί λοιπόν με 304,5 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα προληπτικών ελέγχων.

Ειδικότερο ο ΕΟΠΥΥ έχει επιχορηγηθεί με 50,5 εκατ. ευρώ για προληπτικά τεστ μαστογραφίας 1,3 εκατ. γυναικών ηλικίας 50-69 ετών, με 153,6 εκατ. ευρώ, για τεστ καρκίνου τραχήλου της μήτρας 1,2 εκατ. γυναικών 21-65 ετών και 384.000 πολιτών για έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε πολίτες 50-69 ετών και τέλος με 101,3 εκατ. ευρώ για το έλεγχο 5,7 εκατ. πολιτών για καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Προληπτικός έλεγχος και για καρκίνο πνεύμονα

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και νέο πρόγραμμα πρόληψης, που θα αφορά τη δωρεάν διενέργεια αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης ακτινοβολίας (Low Dose CT) στους πνεύμονες, εξέταση που αποτελεί ισχυρό «όπλο» διάγνωσης για καρκίνο. Η δράση δεν θα πραγματοποιηθεί οριζόντια, όπως γίνονται πχ. οι δωρεάν μαστογραφίες στις Ελληνίδες από 50 έως 69 ετών, αλλά θα είναι στοχευμένο και θα ξεκινήσει πιλοτικά και με μικρό αριθμό πολιτών.

Η συγκεκριμένη εξέταση έχει ακτινοβολία, επομένως ο πληθυσμός-στόχος θα είναι επιλεγμένος με προσοχή και δεν θα απευθύνεται καν σε όλους τους καπνιστές, αλλά θα υπάρχουν κριτήρια με βάση το ιστορικό καπνίσματος, προσδιορισμένο με βάση την κατανάλωση τσιγάρων ανά έτος. Δηλαδή θα αφορά τον αριθμό των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών καπνίσματος. Πιο αναλυτικά, τη δωρεάν εξέταση θα μπορούν να κάνουν άτομα από 50 έως 80 ετών που καπνίζουν καθημερινά ένα πακέτο τσιγάρα για 20 χρόνια συνεχόμενα ή δύο πακέτα την ημέρα για σειρά 10 ετών.

Κριτήρια

Υπό τα παραπάνω δεδομένα, το πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας δεν θα είναι με τη μορφή αποστολής μαζικών SMS. Οι γιατροί και, κυρίως, εκείνοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αξιολογούν εάν θα συστήσουν τη δωρεάν εξέταση για κάποιον ασθενή υψηλού ρίσκου, με βάση τα «πακέτα-έτη». Ο αριθμός των Ελλήνων που θα μπορούν να επωφεληθούν από το νέο δωρεάν προληπτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς θα εκτιμηθεί μέσα από το δίκτυο των καπνιστών και αναλόγως πόσοι εμπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα, πάντως, θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τέσσερις κινήσεις ματ που λύνουν το πρόβλημα