Ένα ζωτικό κενό στο σύστημα υγείας, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ασθενών με οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, καλύπτει το πρωτοποριακό Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο από εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας τριών κομβικών νοσοκομείων της Αττικής (Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα).

Περίπου 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο. Περίπου οι μισοί, 14.000 ασθενείς, χάνουν τη ζωή τους μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκδήλωση του επεισοδίου και τουλάχιστον 12.000 μένουν με σοβαρή αναπηρία και χρειάζονται συνεχή υποστήριξη.

Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ειδικοί σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αρεταιείου για την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στο ότι η χώρα δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.

ekpa__4_

Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται τα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια με επεμβατικές θεραπείες επαναιμάτωσης, όπως η θρομβόλυση και η μηχανική θρομβεκτομή. Ειδικά, η τελευταία αποτελεί μια σωτήρια επέμβαση για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, που όμως πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατό νωρίτερα και ιδανικά εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το «ζωντανό» παράδειγμα

Μια 48χρονη, που πριν μερικές εβδομάδες υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και σώθηκε χάρη στη διαχείριση που έγινε από τους ειδικούς του νέου Κέντρου, αποτέλεσε το πιο «ζωντανό» παράδειγμα της συνεργασίας των νοσοκομείων, των επαγγελματιών υγείας, του ΕΚΑΒ και γενικά όλων όσοι υπηρετούν το σύστημα υγείας. Η ασθενής εκδήλωσε ξαφνική αδυναμία της δεξιάς πλευράς του σώματός της και πλήρη διαταραχή στην έκφραση και στην κατανόηση του λόγου. Διακομίστηκε στο Τζάνειο που εφημέρευε και από κεί μεταφέρθηκε άμεσα χάρη στα εξαιρετικά αντανακλαστικά των εφημερευόντων γιατρών στο Κέντρο Εγκεφαλικών στα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο.

ekpa__5_

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος των Εφορειών Αρεταιείου και Αιγινητείου Νοσοκομείου, Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος