Επεκτείνεται ο έλεγχος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες όσον αφορά στην κάλυψη της ελληνικής αγοράς με τα απαραίτητα σκευάσματα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της ελληνικής νομοθεσίας, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν αποθέματα ανά πάσα στιγμή ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε ορίζοντα τριμήνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, δύο μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες μεταξύ των εννέα που ελέγχονται σε πρώτη φάση κατόπιν καταγγελιών από το χώρο των φαρμακαποθηκών, δεν ανταποκρίνονται στη σχετική υποχρέωση και ελέγχονται για το κατά πόσο αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί. Να επισημάνουμε βέβαια ότι το να διαθέτει μία εταιρεία άμεσα σε περίοδο σημαντικών ελλείψεων το 25% της ετήσιας διακίνησης σκευασμάτων δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικά αν αυτά φορά ευπαθή φάρμακα.

Επίσης ο ΕΟΦ δεν σταματά μόνο στον έλεγχο αυτών των εννέα πολυεθνικών αλλά προχωρά και σε άλλες εταιρείες.

Απατώντας χθες σε ερώτηση του ygeiamou.gr ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ο ΕΟΦ τη δουλειά του κάνει, αλλά προφανώς όταν έρχονται καταγγελίες στο Υπουργείο, γιατί στο Υπουργείο ήρθαν επώνυμες καταγγελίες από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακαποθηκών για 9 πολυεθνικές που μας είπαν και συγκεκριμένα σκευάσματα, είναι πολυεθνικές τις οποίες γνωρίζετε όλοι, οπότε εδώ πέρα πρέπει να γίνει ο έλεγχος. Ο έλεγχος είναι λίγο σύνθετος. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να έχει συγκεκριμένα αποθέματα τριμήνου. Αλλά αντίστοιχα ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι όταν η μητρική εταιρία επιλέγει να προμηθεύει άλλες αγορές και όχι την ελληνική αγορά. Αν υπάρχει θέμα παγκόσμιας έλλειψης και μειωμένης παραγωγής προφανώς και οι εισαγωγές που θα γίνονται θα είναι λιγότερες».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «Στο κομμάτι των φαρμακαποθηκών η διαφορά που υπήρξε από άλλες φορές και ζητήθηκε από τον ΕΟΦ – γιατί ο ΕΟΦ κάνει τη δουλειά και ελέγχει τις φαρμακαποθήκες-, είναι να τις υποχρεώσει όλες να δώσουν αριθμό αποθεμάτων, τον οποίο έχουν καθώς πολλές φορές οι φαρμακαποθήκες όταν υπάρχει απαγόρευση, δημιουργούν απόθεμα ώστε όταν λήξει η απαγόρευση να το δώσουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε απαγόρευση διαρκείας, είναι επ’ αόριστον η απαγόρευση. Άρα αυτή τη στιγμή γνωρίζουν ότι δεν θα αρθεί ποτέ η απαγόρευση και αντιθέτως αυξάνεται, πρώτον. Και δεύτερον γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που τους ζητήθηκε να δηλώσουν απόθεμα αν έχουν κάνει ψευδή δήλωση πέρα από τις συνέπειες τις ποινικές θα κλείσουν».

Διαβάστε επίσης: 

ΕΟΦ: Θα ενημερώνει για τις ελλείψεις στα φάρμακα και θα προτείνει εναλλακτικά σκευάσματα