Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας, με τον ΕΟΠΥΥ να λαμβάνει για το σκοπό αυτό 51,6 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην Απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ο Οργανισμός λαμβάνει από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ποσό των 51.597.677,58 ευρώ για την υλοποίηση «Προληπτικών Τεστ κατά του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας» το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Να επισημάνουμε ότι το σύνολο της ενίσχυσης του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει τα 153 εκατ. ευρώ, με την εκταμίευση προς αυτόν επιπλέον 30,7 εκατ. ευρώ το 2023, 38,3 εκατ. ευρώ το 2024 και 32,7 εκατ. ευρώ το 2025.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα συμμετέχουν οι γυναίκες μεταξύ 21 – 65 ετών που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Από το ανωτέρω δικαίωμα εξαιρούνται όσες:
• έχουν καρκίνο τραχήλου μήτρας, δηλαδή έχουν υποστεί ολική υστερεκτομία, και έχουν ήδη διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας (C53.0,1,8,9),
• έχουν καρκίνο του σώματος της μήτρας (C54, C55),
• γυναίκες ανήκουν μεν στις προσδιορισμένες ηλικιακές ομάδες του προγράμματος, όμως στις ηλικίες 21-29 έχουν διενεργήσει Pap Test ή HPV-DNA test τα τελευταία 3 έτη,
• γυναίκες 30 – 65 ετών που είτε τα τελευταία 5 έτη έχουν διενεργήσει HPV-DNA test είτε τα τελευταία 3 έτη έχουν διενεργήσει Pap Test.

Πριν την ολοκλήρωση των πρώτων 12 μηνών εφαρμογής του προγράμματος του προληπτικού ελέγχου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα που θα εξετάζει τα ποσοστά συμμετοχής ανά δημογραφικό σετ παραγόντων, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν στατιστικά σημαντικές διαφορές και αν ναι σε ποιο επίπεδο, ανάμεσα στις γυναίκες που συμμετέχουν και σε εκείνες που παρά τις αυξημένες  προσπάθειες προσέλκυσης, δε συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Έρευνα μελέτη κόστους-οφέλους και αποτελεσματικότητας MRNA- HPV-DNA test
Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης θα πραγματοποιηθεί τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη, η οποία θα συγκρίνει την απόδοση του HPV-DNA test σε σχέση με το HPV-MRNA τεστ. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα των γυναικών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν αυξημένη γενικευτική ισχύ.

Να αναφέρουμε πως με πρόσφατη επίσης απόφαση του Θάνου Πλεύρη προσδιορίστηκαν οι παράμετροι για τις εξετάσεις με HPV-DNA test.

Η απόφαση του κ. Σκυλακάκη επισημαίνει επίσης, ότι ολόκληρο το παρόν έργο των προσυμπτωματικών ελέγχων υπόκειται σε έλεγχο από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή σύμφωνα με τα Διεθνή και Ελληνικά Ελεγκτικά Πρότυπα, το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Δράσεων και των Έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Εγχειρίδιο Διαδικασιών του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του Ταμείου. Ο διενεργούμενος έλεγχος θα  συνίσταται σε διοικητικούς ή και επιτόπιους ελέγχους στο Έργο, προκειμένου να ελεγχθούν διοικητικές, δημοσιονομικές, τεχνικές και φυσικές πτυχές της δράσης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ για προληπτικές μαστογραφίες

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις – Ποιοι και πώς θα τις κάνουν