Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, η οποία θα επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να έχουν πρόσβαση στην προφυλακτική θεραπεία κατά του ιού HIV – PrEP. Όπως ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόσο κατά τη διάρκεια του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS όσο και σε χθεσινή εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα εκδοθεί η σχετική απόφαση η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της χορήγησης.

Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση θα εκδοθεί παράλληλα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία θα έχει να κάνει με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ,  των αντιρετροϊκών φαρμάκων για τους πολίτες που ζουν με HIV. Η απόφαση για την PrEP θα αναφέρει ποια άτομα θα έχουν το δικαίωμα να τη λάβουν διότι πρόκειται για ειδικό πληθυσμό, ποιοι γιατροί θα μπορούν να τη συνταγογραφήσουν και φυσικά ποια θα είναι τα σκευάσματα.

Όπως ανέφερε η κα Αγαπηδάκη, θα ορισθεί το πλαίσιο προτεραιοποίησης των πολιτών που θα μπορούν να λάβουν PrEP, ενώ οι γιατροί που θα μπορούν να συνταγογραφούν θα είναι άτομα που έχουν συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.).

Επίσης αναμένεται μέσα στο Δεκέμβριο ή στις αρχές της επόμενης χρονιάς να γίνει και η διαπραγμάτευση για τα σκευάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται σε αρχικό στάδιο όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες για χάπια τα οποία πλέον έχουν και γενόσημα και αποτελούν θεραπείες για τον HIV. H PrEP μπορεί να χορηγείται είτε σε καθημερινή βάση ή on demand, δηλαδή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο ο πολίτης έχει την υποψία ότι μπορεί να εκτεθεί στον ιό.

«Η προτεραιοποίηση έχει να κάνει με την αυξημένη πιθανότητα που έχει κάποιος να μολυνθεί με τον HIV.  Θα υπάρξουν και καμπάνιες ενημέρωσης προκειμένου να γίνει γνωστό σε όλους και ειδικά τους νεότερους ποιες είναι οι συνθήκες που μπορεί να εκθέσουν έναν άνθρωπο στον κίνδυνο να μολυνθεί με HIV. Αυτοί θα έχουν προτεραιοποίηση σε πρώτη φάση και όσο προχωράει το πρόγραμμα θα αξιολογείται και θα βελτιωθεί περισσότερο στο μέλλον. Δικαίωμα συνταγογράφησης θα έχουν γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί είτε από την εταιρεία λοιμώξεων είτε από την εταιρεία για την μελέτη και αντιμετώπιση του AIDS, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν PrEP ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με το Σύστημα Υγείας. Το κόστος αποζημίωσης θα καθοριστεί μετά από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στην αρμόδια επιτροπή και αρχικά θα αφορά ένα μηναίο σχήμα χορήγησης, ενώ όσοι τη λαμβάνουν θα είναι δωρεάν. Στη συνέχεια όσο διευρύνονται τα κριτήρια χορήγησης ή για όσους θα ήθελαν να λάβουν την προφυλακτική αγωγή, θα μπορούσαν να υπάρχουν και επιλογές να τη λαμβάνουν με μια συμμετοχή, που μπορεί να αντέξει ο πολίτης», ανέφερε η Γενική Γραμματέας χθες.

Πως θα χορηγείται η PrEP

Να υπενθυμίσουμε ότι το τέλος Σεπτεμβρίου,  ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, καθώς η PrEP είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτουμε σε «εμβόλιο» για τον HIV αυτή τη στιγμή.

Η βασική προϋπόθεση για την έναρξη της αγωγής είναι το αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης για τον HIV (δεδομένου ότι η αγωγή λαμβάνεται από οροαρνητικά άτομα με σκοπό να παραμείνουν οροαρνητικά) και την λαμβάνει όποιο άτομο το επιθυμεί και για όσο το επιθυμεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν τόσο στο συνέδριο όσο και στην ειδική χθεσινή εκδήλωση, η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια τήρησης της αγωγής είναι απαραίτητη, ώστε να εξασφαλίζεται ότι το άτομο την λαμβάνει με τον σωστό τρόπο, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω εξετάσεις. Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες οδηγίες των παγκόσμιων φορέων υγείας συνιστούν τακτική εξέταση για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και περιοδικό έλεγχο των επιπέδων της κρεατινίνης για να αποφεύγονται τυχόν παρενέργειες της αγωγής στους νεφρούς ή το ήπαρ.

Έχει αποδειχτεί δε ότι η αποτελεσματικότητα της αγωγής πλησιάζει το 99%, γεγονός που σημαίνει ότι αποτρέπει το ενδεχόμενο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV. Έχει επίσης παρατηρηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Αυστραλία, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που χορηγείται, ότι η χρήση της συσχετίζεται με μειωμένο αριθμό νέων HIV λοιμώξεων. Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά από το 2015 τη χρήση της σε όλα τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό HIV.

Διαβάστε επίσης:

Προφυλακτική αγωγή κατά του HIV: Τώρα διαθέσιμη και στην Ελλάδα