Το ενδεχόμενο να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της κλινικής αλλά και του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, παράλληλα με τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού κατά τη διαδικασία  χορήγησης ενός καινοτόμου και υψηλού κόστους φαρμάκου σε νοσηλευόμενο ασθενή, εξετάζει το Υπουργείο Υγείας. Με το τρόπο αυτό επιδιώκεται να σταματήσει η άσκοπη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ), η οποία αφενός επιβαρύνει οικονομικά το ΕΣΥ, αφετέρου δεν είναι αποδίδει πάντα το προσδοκώμενο όφελος στους ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση στην προσπάθεια να μειώσει την εκτόξευση της δαπάνης των νοσοκομειακών φαρμάκων, η οποία φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ.

Η λογική των νέων «περιορισμών» στη χορήγηση ακριβών φαρμάκων βασίζεται στην θεσμοθέτηση μιας νέας εγκριτικής διαδικασία, όπου θα εξετάζεται και από άλλους επιστήμονες η χορήγηση και έτσι με τον τρόπο αυτό ο κάθε νοσοκομειακός γιατρός δεν θα χορηγεί «ελαφρά τη καρδία» ακριβά φάρμακα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας, το Επιστημονικό Συμβούλιο του κάθε νοσοκομείου σε τακτικές συνεδριάσεις του, θα εξετάζει τις επικείμενες χορηγήσεις φαρμάκων και θα αποφασίζει αν τεκμηριώνεται η χορήγηση με βάση τις ενδείξεις τους και τις διαγνώσεις που έχουν γίνει.

Η συγκεκριμένη πάντως διαδικασία, αν και επιδιώκει να βάλει φρένο στην άκρατη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων, δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι και ιδιαίτερα αποδοτική. Μάλιστα κύκλοι της φαρμακευτικής αγοράς σημειώνουν ότι δεν αναμένεται από εσωτερικές διεργασίες στα νοσοκομεία να υπάρξει κάποιο φρένο και ότι θα ήταν χρήσιμο να οριστεί μια ανεξάρτητη αρχή για τον επανέλεγχο.

Ανάγκη να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

«Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς» υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), και εξηγεί πως αυτό φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα στα νοσοκομεία του επίμαχου διαστήματος: «Το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της Covid-19 οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης, είναι ανυπόστατος. Τέλος, είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν, αλλά δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα, η Δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή» επισημαίνει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Διαβάστε επίσης

ΣΦΕΕ: Δραματική η υποχρηματοδότηση του νοσοκομειακού φαρμάκου

Φάρμακα: Επισπεύδονται οι διαδικασίες έγκρισης νέων σκευασμάτων