Την άμεση συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη Οικονομίας και Υγείας ζητεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), για το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία. Ένα ζήτημα που ήλθε στο προσκήνιο για τον ΣΦΕΕ λόγω της παραλαβής των εταιριών των σχετικών σημειωμάτων για την πληρωμή clawback για το β’ εξάμηνο του 2021, αλλά που προφανώς απασχολεί συνεχώς τον κλάδο λόγω των φορολογικών και οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταξύ των ετών 2019 – 2022 έχει αυξηθεί κατά 23,1%. Ωστόσο, η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει σταθερή στα 528 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ αν συνυπολογιστούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί που ισχύουν για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, τότε προκύπτει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά το ίδιο διάστημα κατά 10,1%.

«Το αποτέλεσμα αυτής της υποχρηματοδότησης είναι οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανίας, μεταξύ των ετών 2019 – 2022 να αυξηθούν κατά 61,4%. Το 2021 η υπέρβαση (clawback) αποτελεί το 55,2% της δαπάνης, ενώ το 2022 εκτιμούμε πως θα υπερβεί το 61% της δαπάνης» αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Επιπλέον, σημειώνει ότι έχει επιδεινωθεί και το μέσο χρονικό διάστημα πληρωμών από την πολιτεία, που ανέρχεται σε 10-12 μήνες. Αναφέρεται μάλιστα ενδεικτικά -και αιχμηρά- ότι τα ποσά του Νοσοκομειακού Clawback για το β’ εξάμηνο του 2021 εστάλησαν στις εταιρίες τον Οκτώβριο του 2022, δηλαδή 10 μήνες μετά το κλείσιμο της χρονιάς.

Ανάγκη να αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη

«Η Πολιτεία αρνείται να χρηματοδοτήσει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ελέγχει τι αγοράζουν τα νοσοκομεία και πώς» υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ, και εξηγεί πως αυτό φαίνεται να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα στα νοσοκομεία του επίμαχου διαστήματος: «Το νοσοκομειακό περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος όσον αφορά το είδος και την ποσότητα της φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της Covid-19 οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας (ιατρικοί επισκέπτες) είχαν εξαιρετικά μειωμένη πρόσβαση στα νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που ενισχύει την άποψη πως οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί προκλητής ζήτησης, είναι ανυπόστατος. Τέλος, είναι αυξημένες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καθώς και κάθε είδους υπηρεσία που αυτά παρέχουν, αλλά δεδομένου ότι η συμμετοχή των ασθενών είναι μηδενική, είναι προφανές πως η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι φυσική συνέπεια. Αντίθετα, η Δημόσια χρηματοδότηση για το νοσοκομειακό φάρμακο παραμένει σταθερή» επισημαίνει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Ειδήσεις σήμερα:

CDC: Η χειρότερη εποχή γρίπης τα τελευταία 13 χρόνια

Μαγιορκίνης: Νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού από αρχές Νοεμβρίου

Παγώνη: Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό