Άλλα οκτώ κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Πλέον ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου ανέρχεται σε 66. Όλα τα περιστατικά αφορούν σε άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (19 – 61 χρόνων). Το 30% των ασθενών ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου. Όλα τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Υπενθυμίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2022 έχουν δηλωθεί 23.196 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Προσωπικός γιατρός: Μέσω και των ιδιωτικών φαρμακείων από σήμερα η εγγραφή των πολιτών

Κορωνοϊός: Με τρεις αλλαγές το Μητρώο καταγραφής θανάτων

Σχολεία: Το πρωτοκόλλο με το οποίο θα ανοίξουν τη Δευτέρα – Δείτε το ΦΕΚ