Έναν ξενώνα -πρότυπο φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία το επόμενο έτος η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία (ΕΑΕ). Έναν ξενώνα που θα φιλοξενεί ογκολογικούς ασθενείς στο πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής τους με τη νόσο, όταν οι θεραπείες δεν αποδίδουν και ζητούμενο πλέον είναι να καταπραϋνθούν τα επώδυνα συμπτώματα, σωματικά και ψυχικά, που εκδηλώνουν.

Σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα προηγούμενα στάδια της νόσου, στο τελικό στάδιο, όπως ονομάζουν οι γιατροί, το στάδιο όπου η ανακουφιστική (ή παρηγορική) φροντίδα γίνεται απολύτως αναγκαία για τους καρκινοπαθείς, η εικόνα αλλάζει και η διαδρομή διανύεται πολύ μοναχικά από τον ασθενή και την οικογένειά του.

Η πολιτεία και το σύστημα υγείας δεν βρίσκονται κοντά στους καρκινοπαθείς που προσπαθούν μόνοι τους να βρουν λύσεις, αν δεν έχουν λυγίσει από το βάρος που έχουν σηκώσει στη διάρκεια της διαδρομής. Περίπου 34.000 ογκολογικοί ασθενείς φτάνουν στο τέλος κάθε χρόνο στη χώρα μας, στη συντριπτική τους πλειονότητα με σκληρό τρόπο, χωρίς να λαμβάνουν ανακουφιστική φροντίδα.

«Η ανακουφιστική φροντίδα είναι αναγκαία και για άλλες ομάδες ασθενών. Εγω ως χειρουργός ογκολόγος θα μιλήσω για τους καρκινοπαθείς. Οι ασθενείς αυτοί στο τέλος της ζωής τους υποφέρουν. Η εικόνα που με στοιχειώνει πάντα είναι ενός ασθενή αποστεωμένου, με τα γόνατα διπλωμένα από τον πόνο, επάνω σε ένα φορείο στα Επείγοντα κάποιου νοσοκομείου και δίπλα του ένας συγγενής του να κρατά ως φυλαχτό φακέλους με εξετάσεις για να δείξει στους γιατρούς. Αυτή η εικόνα που απαντάται συνέχεια στα νοσοκομεία μας σήμερα δεν αξίζει στον ασθενη, δεν αξίζει στον καρκινοπαθή που έχει παλέψει για τη ζωή του. Το τέλος της ζωής πρέπει να είναι ανώδυνο, αξιοπρεπές, ειρηνικό. Αυτό δεν έχει διασφαλιστεί στη χώρα μας. Η ανακουφιστική φροντίδα απουσιάζει από το ΕΣΥ και τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες αποσπασματικές προσπάθειες, στον ιδιωτικό τομέα ή σε επίπεδο δήμων ή άλλων φορέων ή της Εκκλησίας» λέει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Ενδεικτικά, αναφέρεται η κατ´οίκον φροντίδα που προσφέρεται σε ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων της Αττικής – Αγιος Σάββας, Άγιοι Ανάργυροι, Μεταξά- με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, συνδράμει στις ανάγκες για τη φροντίδα των καρκινοπαθών τελικού σταδίου στην Αττική το νοσοκομείο Σπηλιοπούλειο καθώς και η Μονάδα “Γαλιλαία” της Εκκλησίας.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει κατασκευάσει από το 2010 Κέντρο φροντίδας και αποθεραπείας ασθενών με καρκίνο στην Παιανία, το οποίο, ωστόσο, δεν κατάφερε να προσελκύσει ασθενείς ως αυτόνομο κέντρο, ενώ η προσπάθεια να παραχωρηθεί σε αντικαρκινικό νοσοκομείο, παρά τη σχετική ανάγκη, προσέκρουσε στην οικονομική κρίση που είχε ενσκήψει στη χώρα. Έτσι, λειτούργησαν για περίπου 3,5 χρόνια μόνο τα τμήματα έγκαιρης διάγνωσης, τα οποία είχαν εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, και εξυπηρετήθηκαν δωρεάν χιλιάδες γυναίκες.

Πλέον όμως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία δρομολογεί εκ νέου τη λειτουργία του Κέντρου με στόχο να προσφέρει ολιστική ανακουφιστική φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς. “Το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί 50-60 ασθενείς. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τα χρήματα για την αποπεράτωση του, καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με μία προέκταση του κτηρίου. Μέσα από χορηγίες και δωρεές ευελπιστούμε ότι του Κέντρο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2023. Θα είναι μία όαση για τους ασθενείς, στις παρυφές του Υμηττού” λέει ο κ. Φιλόπουλος, προςθέτοντας ότι στον σχεδιασμό της Αντικαρκινικής Εταιρίας είναι να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε δημόσια αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία για τη διαχειριση και τη λειτουργία του. “Η Αντικαρκινική Εταιρία θα πράξει το καλύτερο δυνατό, μέλημα μας είναι μόνο οι ασθενείς. Αν αναλάβει τον ξενώνα ιδιωτικός φορέας, ως Αντικαρκινική θα ζητήσουμε κλίνες για απόρους ασθενείς” αναφέρει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία του ξενώνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας θα αλλάξει το άνυδρο σήμερα τοπίο των δομών ανακουφιστικής φροντίδας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη:

Κυριακίδου: Τα κράτη – μέλη να προετοιμαστούν για αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και της γρίπης

Γκάνα: Δύο νεκροί από τον θανατηφόρο ιό Μάρμπουργκ

Ψαλτοπούλου: «Υπάρχει επιπέδωση στην αύξηση των κρουσμάτων – Τι μας δείχνει η παραλλαγή «Κένταυρος»