«Η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει» δήλωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σχολιάζοντας την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τόνισε πως «υπάρχει η λεγόμενη κορύφωση της μεταδοτικότητας που πρέπει να ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η καμπύλη κάμπτεται, που σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα αρχίζει και πέφτει».

Για το γεγονός πως σήμερα είναι η πρώτη ημέρα χωρίς ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, που θα γίνεται από τον ΕΟΔΥ κάθε Τρίτη πλέον, τόνισε πως «η αναφορά του ΕΟΔΥ θα είναι πιο αντικειμενική όταν γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Η καθημερινή αναφορά είχε σημασία στην διάρκεια της επείγουσας φάσης. Τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων θα μπορείς να τους βρεις και στο διαδίκτυο και να έχει εικόνα ο κόσμος, αλλά η εβδομαδιαία ανακοίνωση θα περιέχει πιο αντικειμενικά στοιχεία».

Αναφορικά με τις «εστίες μετάδοσης» που ευθύνονται για τα χιλιάδες νέα κρούσματα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως «η μεταδοτικότητα σχετίζεται αυτήν την περίοδο με χώρους διασκέδασης, που αυτήν την περίοδο είναι ανοιχτοί. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει χωρίς μάσκα, δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα εκεί και έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Φαίνεται πως οι εστίες της μετάδοσης είναι εκεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός – Έρχεται τον Οκτώβριο το επικαιροποιημένο εμβόλιο

Κορωνοϊός: Σύσταση ECDC και ΕΜΑ για τέταρτη δόση εμβολίου στους 60 ετών και άνω

Πλεύρης: Γιατί δεν γίνεται ξανά υποχρεωτική η μάσκα – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τα επόμενα μέτρα