Ταχεία είναι η επιστροφή στην κανονικότητα πλέον και για τα νοσοκομεία της χώρας καθώς οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές και ειδικές κλίνες ΜΕΘ μειώνονται συνεχώς, επιτρέποντας την κάλυψη των αναγκών όλων των non covid ασθενών.

Η ανοσία του πληθυσμού, μέσω του εμβολιασμού ή μέσω της φυσικής νόσησης, συγκρατεί τις νοσηλείες λόγω κορωνοϊού. Σημαντικός είναι και ο καιρικός παράγοντας – οι καιρικές συνθήκες συντηρούν τα εξαιρετικά επιδημιολογικά δεδομένα και κρατούν χαμηλά τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία είχαν υποχωρήσει στους 1.486. Οι 1.095 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 391 σε ειδικές Μονάδες, με τους 231 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

Τα νοσοκομεία με σημαντικό αριθμό ασθενών με covid στις MΕΘ είναι τα μεγάλα της Αττικής όπως το Σωτηρία (48 ασθενείς), το Λαϊκό (45), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας (15), ο Ευαγγελισμός (13), το Αττικόν (12) και το Γεννηματάς (10). Από τα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας διψήφιος αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ covid απαντάται στο ΑΧΕΠΑ (29), το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (11), το Πανεπιστημιακό Λάρισας (14), το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων (17), το Πανεπιστημιακό Πάτρας (20) και το νοσοκομείο Ρεθύμνου (12).

Πέντε εβδομάδες νωρίτερα οι νοσηλευόμενοι ξεπερνούσαν τους 3.532, με εκείνους που βρίσκονταν στις Μονάδες να ανέρχονται στους 750. Όπως συνάγεται, η μείωση των ασθενών στα νοσοκομεία από τα τέλη Μαρτίου αγγίζει το 58%.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταγραφεί ακόμη πιο μεγάλη μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων καθώς φθίνουν σταθερά και οι νέες εισαγωγές – δεν ξεπερνούν τις 150 ημερησίως. Χθες ενδεικτικά καταγράφηκαν 138 ασθενείς με covid-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Το 80% των νέων εισαγωγών αφορά άτομα άνω των 60 ετών, ενώ 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ανεμβολίαστοι δίνουν πολύ σκληρή και συχνά άνιση μάχη για τη ζωή τους κατά τη νοσηλεία τους. Στις ΜΕΘ δίνουν επίσης τη μάχη τους και αρκετοί εμβολιασμένοι, ηλικιωμένοι ή με πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι χάνουν σταδιακά την προστασία τους έναντι του κορωνοϊού.

Η σύσταση για την αναγκαιότητα της δεύτερης αναμνηστικής δόσης (ή τέταρτης δόσης) εμβολίου που έγινε στις αρχές Απριλίου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων, έγινε δεκτή με χαλαρό ρυθμό. Η αποδρομή της επιδημίας και η αναστολή των μέτρων που ίσχυαν το προηγούμενο διάστημα έχουν επηρεάσει τους πολίτες που φαίνεται να…αναστέλλουν τον εμβολιασμό τους, παρά το τεκμηριωμένο όφελος για αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, από τους περίπου 1,5 εκατομμύριο δικαιούχους αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν εμβολιαστεί περί τους 200.400 πολίτες και έχουν προγραμματιστεί περίπου 48.500 ραντεβού. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, δεν έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση και έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων μηνών από αυτήν.