Ανησυχία για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, λόγω του ουκρανικού προσφυγικού κύματος εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε ανακοίνωσή του, το ECDC επισημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν τεστ Covid-19 σε πρόσφυγες από την Ουκρανία για να αποφευχθούν ξεσπάσματα κρουσμάτων της νόσου, κι ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα τους εν μέσω εισβολής.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλά, ήτοι στο 35% έναντι 71,7% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Οι μολυσματικές ασθένειες και οι πόλεμοι συχνά είναι αλληλένδετοι και ο κίνδυνος εξάπλωσης των λοιμώξεων θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, επισημαίνει το ECDC.

Ως εκ τούτου, οι χώρες υποδοχής καλούνται να προσφέρουν πλήρη σειρά εμβολίων για τον κορωνοϊό και αναμνηστικές δόσεις, εάν δεν υπάρχουν αποδεικτικά εμβολιασμού, ιδιαίτερα σε όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Φόβοι για εστίες μόλυνσης στα κέντρα υποδοχής

Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες στην Ευρώπη, όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, ενώ άλλοι προσπαθούν να κινηθούν πιο δυτικά για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας.

Τα κέντρα υποδοχής προσφύγων είναι γνωστό ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν εστίες ξεσπάσματος ασθενειών. Το ECDC υπογράμμισε ότι οι χώρες θα πρέπει να κάνουν τεστ σε αυτά τα κέντρα και να προσπαθήσουν να απομονώσουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα.

Τα στοιχεία που δείχνουν παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης πτώση στα ποσοστά τεστ, ανέφερε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας τα έθνη να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έναντι του ιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 23.621 τα νέα κρούσματα, 55 θάνατοι και 354 διασωληνωμένοι

Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και αποστάσεις

Ο Μάρτιος της εποχικής γρίπης και του κορωνοιού: Γιατί φέτος «συναντήθηκαν» οι δύο ιοί